Peynirlerin Gizli Saklandığı Buz Mağaraları

Erzincan'ın Kemah ilçesine bağlı Ayranpınar köyü, yüzyıllardır peynirlerini saklamak için buz mağaralarını kullanıyor. Erzincan'a yaklaşık 61 kilometre mesafedeki bu köydeki doğal soğuk hava depoları, peynirlerin bozulmadan korunmasını sağlıyor.

Geleneksel Saklama Yöntemi

Köylüler, her yıl mayıs ayında hazırladıkları peynirleri çuvallara koyarak buzul mağaralarına getiriyor. Doğal serinlik sayesinde, peynirler ekim ayına kadar muhafaza ediliyor ve kış aylarında tüketilmek üzere saklanıyor. Buz mağaralarında, çevre köylerden de gelen peynirler ile birlikte toplamda 20 tondan fazla peynir depolandığı belirtiliyor.

Geçmişten Günümüze

Köy sakinleri, bu mağaraların yüzyıllardır kullanıldığını ve geçmişte ulaşım zorlukları nedeniyle peynirlerin katırlarla taşındığını ifade ediyor. Ayrıca, mağaralarda bekletilen peynirlerin kendine özgü bir lezzet kazandığı da vurgulanıyor.

Toplumsal Buluşma Noktası

Ayrıca, köylüler buz mağaralarının sadece peynir saklamak için değil, geçmişte çevre köylerden gelenlerin buluştuğu ve köy ürünlerinin satıldığı önemli bir alan olduğunu da aktarıyor.

Kaynak: AJANS