2024 Yılında Türkiye’de Kadınların Yüzde 35 Oranında Konut Satın Alma Başarısı Elde Edildi

TÜİK verilerine göre, 2024’te Türkiye’de 1,5 milyon konut satışı gerçekleşti, bunun 517 bini kadınlar tarafından alındı. Hakan Bucak, kadınların konut alım oranının %35’e çıktığını belirtti. Kırklareli, Çanakkale ve Balıkesir kadınların en çok konut satın aldığı iller oldu. Kadınlar, gayrimenkul alımında kritik bir rol oynamaya devam ediyor.

TÜİK verilerine göre, 2024'te Türkiye'de 1,5 milyon konut satışı gerçekleşti,

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri, 2024 yılında Türkiye genelinde toplam 1,5 milyona yakın konutun satıldığını ortaya koydu. Bu konutlardan yaklaşık 517 bini kadınlar tarafından satın alındı.

TÜİK, 2024 yılına ilişkin konut satışlarıyla ilgili istatistikleri kamuoyuna sundu. Açıklanan verilere göre, tapu devri yapılan konut sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 20,6 artarak 1 milyon 478 bin 25’e ulaştı.

Mars Gayrimenkul’ün Kurucusu ve CEO’su Hakan Bucak, 2024 yılının Türk gayrimenkul sektörü açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Bucak, “Bu yıl kadınların aldığı konut sayısı 517 bin 528 olarak kaydedildi. Bu, kadınların bir yılda gerçekleştirdiği en yüksek konut alımının göstergesi. Sadece sayı olarak değil, toplam satış hacmine baktığımızda Türkiye’de el değiştiren her 100 konuttan 35’inin kadınlar tarafından alındığını gözlemliyoruz. Böylece, Türkiye’de kadınların konut edinme oranı yüzde 35 seviyesine yükselmiştir” dedi.

Bucak, kadınların en çok konut satın aldığı şehirlerin Kırklareli, Çanakkale ve Balıkesir olduğunu ifade ederek, Kırklareli’nin yüzde 42,3 ile birinci sırada yer aldığını, bunu sırasıyla yüzde 42,2 ile Çanakkale ve yüzde 42 ile Balıkesir’in izlediğini belirtti. En düşük alım oranının ise yüzde 22,6 ile Muş, yüzde 23,2 ile Ağrı ve yüzde 23,4 ile Ardahan’da olduğunu sözlerine ekledi.

Son yıllarda kadınların gayrimenkul sektöründeki etkisinin arttığını ve konut alım kararlarında belirleyici konumda olduklarını vurgulayan Bucak, kadınların gayrimenkule olan güven ve inancının erkeklerden daha yüksek olduğunu kaydetti. Özellikle yüksek enflasyon dönemlerinde daha dikkatli yatırım kararları aldıklarını belirten Bucak, “Kadınların finansal stratejiler geliştirmekte daha proaktif bir yaklaşım sergilediklerini gördük. Birinci el konut alımında kadınların karar verici rolü sektördeki dinamikleri değiştiriyor. Yedi Mavi projesinde kadınların satın alma isteğinde belirgin bir artış gözlemleniyor. Kadınların ilgisini çeken projeler, satış riskine karşı daha az hassasiyet gösteriyor. Kadınların seçimleri sektördeki başarının önemli bir unsuru. TÜİK verileri, kadınların konut seçiminde yalnızca yatırım getirisini değil, aynı zamanda güvenlik, yaşam kalitesi ve sürdürülebilirlikle de ilgilendiklerini gösteriyor. Bu durum, kadınların karar verdiği projelerin uzun vadede daha sağlam ve istikrarlı yatırımlara dönüşeceğinin bir kanıtıdır” ifadelerini kullandı.