3 Yaşındaki Ayaz Kılınç, Robotik Cerrahi ile Anorektal Malformasyonu Aştı

Üç yaşındaki Ayaz Kılınç, Anorektal Malformasyon (ARM) nedeniyle geçirdiği robotik cerrahi operasyonla İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde sağlığına kavuştu. Prof. Dr. Emre Divarcı, robotik teknikle derin ve zorlu alanlara ulaşılarak başarılı bir sonuç elde ettiklerini belirtti.

Üç yaşındaki Ayaz Kılınç, Anorektal Malformasyon (ARM) nedeniyle geçirdiği robotik

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi, anorektal malformasyon (ARM) ile dünyaya gelen 3 yaşındaki Ayaz Kılınç’a gerçekleştirdiği robotik cerrahi ile umut ışığı oldu. Ayaz, doğumda kapalı anal kanalla dünyaya gelmişti. Ameliyat sürecinin ardından sağlığına kavuşan minik çocuğun durumu, İEÜ Medical Point Hastanesi Çocuk Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Divarcı tarafından detaylı bir şekilde açıklandı.

Prof. Dr. Divarcı, anorektal malformasyonun, bebeklerin anüsünün doğumda olmaması veya yanlış bir yere açılması nedeniyle yaşanan bir rahatsızlık olduğunu belirtti. Kız bebeklerde bu açılma genellikle vajina tarafında, erkeklerde ise idrar yolunda görülebileceğini ifade etti.

Robotik cerrahinin avantajlarına da değinen Divarcı, bu yöntemin ameliyat alanını 16 kat büyütebildiğini ve 3 boyutlu görüntüleme imkânı sunduğunu dile getirerek, “Bu sayede daha güvenli ve etkili operasyonlar gerçekleştirme şansımız var” dedi. Açık cerrahinin zorluklarını ele alan Divarcı, “Eğer daha önce ameliyat geçirilmişse, operasyon oldukça karmaşık hale gelir. Ancak robotik cerrahiyla, derin ve zor bölgelere erişim sağlamak mümkün hale geliyor” şeklinde konuştu.

Ayaz’ın 10-11 saat süren başarılı operasyonunun ardından sağlığına kavuştuğunu kaydeden Divarcı, küçük kesilerle gerçekleştirilen bu tür cerrahilerin, hastalar için konforlu bir iyileşme süreci sunduğunu vurguladı.

Ayaz Kılınç’ın babası Hakan Kılınç ise, İstanbul’daki yanlış tedavi süreçlerinin ardından İEÜ Medical Point Hastanesi’nde umut bulduklarını belirtti. Hakan Kılınç, “Doğumda anüsü kapalıdı. Ameliyat sonrası anüs açıldı ama yanlış yerden açılmış. İstanbul’da bu durumu çözememişlerdi; ancak Emre Hoca, robotik cerrahi ile her iki sorunu da ortadan kaldırdı” dedi.

Prof. Dr. Emre Divarcı, anorektal malformasyon hakkında toplumda farkındalığın artırılması gerektiğinin altını çizerek, “Bu konuda yeterli bilgiye sahip olunduğunu düşünmüyorum. Ailelerin bu tür vakalarda yaşadığı zorluklar göz önünde bulundurulmalı. ARM, 2500-5000 canlı doğumda bir görülmektedir” diye konuştu.