Adana’da son 4 gündür süren zirai don etkisi, tarım alanında büyük hasara yol açtı. Özellikle poyraz rüzgarının da etkisiyle patates, salatalık, marul, kabak, şeftali, nektarin, erik ve karpuz gibi ürünler olumsuz etkilendi. Nisan ayının başında hasat edilmesi planlanan patateslerde ise verim kaybı yüzde 70 seviyelerine ulaştı.
Son günlerde Adana’da kaydedilen gece sıcaklıkları, sıfırın altında 5 dereceye kadar düştü ve bu durum, Yüreğir başta olmak üzere Çukurova, Sarıçam ve Seyhan ilçelerinde turfanda patates tarlalarını derinden etkiledi.
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, durumla ilgili olarak İHA’ya yaptığı açıklamada, “Adana ile birlikte Mersin ve Hatay bölgelerini kapsayan 4 gün süren don olayı yaşandı. Bu süreçte, 40 gün içerisinde hasat edilmesi beklenen patatesler büyük zarar gördü. Şeftali, kayısı, karpuz, soğan, domates ve narenciye ürünleri de bununla birlikte etkilendi. Ovanın tamamı adeta buz tutmuş durumda. Soğuklama süresi ortamda uzun sürdüğünden, ürünlerin kurtarılması mümkün olmadı. Çiftçilerimiz ateş yakma, yer altı sulama sistemini çalıştırma ve rüzgar pervaneleri kullanma gibi birçok önlem almaya çalıştılar fakat bu önlemler yeterli gelmedi,” diye belirtti.
Patates üreticisi Selman Demir ise, “160 dönüm arazide patates ektim ama zirai don nedeniyle ürünlerim tamamen kurudu ve zarar gördü. Adana’da donun normalde sadece bir gün sürmesi beklenirken, bu sefer 4 gün boyunca devam etti. Ciddi bir zarar yaşadık,” ifadelerini kullandı.