Küçükbaş hayvan üretimini artırmaya yönelik çabaların önemli bir ayağı olan ‘Damızlık Koyun Üretim Merkezi’, Aliağa Belediyesi ve İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliği ile Çoraklar Mahallesi’nde hayata geçirildi. İlk koç dağıtım töreni, yerel üreticilere destek sağlamak amacıyla yapılan bu projede gerçekleştirildi.
Aliağa Belediyesi’nin sağladığı yüzde 75 hibe avantajıyla, Pedigrili Safkan Karacabey Merinosu ve Kıvırcık türünde koç alımından yararlanmak üzere 116 üretici başvuruda bulundu. Yapılan kura çekimi sonucunda 50 üretici, koç edinme hakkını kazandı. Kura sonuçlarına göre, yer alamayan çiftçiler ise mayıs ayında yapılacak olan ikinci dağıtımda koç sahibi olma şansına sahip olacaklar.
Törende Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Aliağa İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mazlum Selim Aksakal, siyasi parti temsilcileri ve birçok üretici hazır bulundu.
Başkan Serkan Acar, Aliağa’daki küçükbaş hayvan sayısını 80 bine ulaştırma hedeflerini dile getirerek, Damızlık Koyun Üretim Merkezi’nin sadece damızlık hayvan yetiştiriciliği değil, aynı zamanda yem bitkisi üretimi için de önemli bir işlev göreceğini söyledi. Aliağa’da var olan 40 bin küçükbaş hayvan sayısını önümüzdeki 5 yıllık süreçte iki katına çıkarmayı planladıklarını vurguladı.
Acar, yaz aylarında başlayacak yeni bir projeyi de tanıtarak, bu projeyle mevcut üreticilere veya bu alanda yeni girişimde bulunmak isteyenler için şartlı olarak koyun ve koç dağıtımına gideceklerini ifade etti. Bu hizmetin, Aliağa’yı sanayi ve liman şehri olmanın yanı sıra hayvancılıkta da önemli bir merkez haline getirmeyi amaçladığını belirtti.
Zekeriya Güney, çiftçilere destek olmanın öncelikleri arasında olduğunu ve bu dağıtımların artarak devam edeceğini açıkladı. İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin ise, destekleme modelinin küçükbaş hayvancılığa katacağı değerlerden bahsetti.
Aliağa İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mazlum Selim Aksakal, Damızlık Üretim Merkezi’nin dağıtım aşamasına gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirirken, projenin bölgeyi küçükbaş hayvan üretim merkezi haline getireceğine inandığını belirtti.
‘Damızlık Koyun Üretim Merkezi’, 41.200 metrekarelik alanda inşa edilen 2.400 metrekarelik kapalı alanla, Türkiye genelinde damızlık koyun ihtiyacının karşılanması için önemli bir yatırım olarak değerlendiriliyor. Tesisin, yerel ekonomiye olumlu katkılar sağlaması ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde kaliteyi artırması bekleniyor.