Antalya Diplomasi Forumu çerçevesinde düzenlenen “Ayrışan Dünyada Geleceği İnşa Etmek: Eğitimin Dönüştürücü Gücü” konulu yüksek seviyeli oturumda, kriz bölgelerinde eğitim imkânları, kız çocuklarının eğitimi, insan sermayesine yapılan yatırımların önemi ve eğitimin barış inşasındaki katkısı üzerinde duruldu.
NEST Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen forumda, “Ayrışan Dünyada Geleceği İnşa Etmek: Eğitimin Dönüştürücü Gücü” isimli bir panel düzenlendi. Bu oturumda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Meryem Navaz Şerif, Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Mahmut Mustafa Özdil, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı Başkanı Prof. Dr. Jeffrey Sachs ve UNICEF Eğitim ve Ergen Gelişimi Küresel Direktörü Pia Rebello Britto gibi isimler yer aldı.
Panelde bir konuşma yapan Başbakan Şerif, burada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, daveti için Emine Erdoğan’a teşekkür etti. Eğitimin toplumlar için taşıdığı kritik öneme değinen Şerif, babası Navaz Şerif ile Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif’in eğitim, sağlık ve altyapı alanındaki başarılarının kendisi için büyük bir ilham kaynağı olduğunu vurguladı. Pencap bölgesinde önemli eğitim reformları başlattığını aktaran Şerif, herhangi bir çocuğun yoksulluk ve ayrımcılığa maruz kalmadan eğitim almasını sağlama hedefinden bahsetti. Ayrıca beslenme sorunuyla mücadele için yeni projeler üzerinde çalıştıklarını belirtti.
Şerif, “Pakistan’ın ilk internet şehrini” kurma çalışmalarının yanı sıra, ülkenin ilk özel yapay zeka üniversitesinin Pencap’ta inşa edildiğini de ifade etti. Filistinli kadınlardan Sudanlı mültecilere, Afgan kız çocuklarından Kaşmirli bireylere kadar pek çok mağdurun yaşadıklarını, insanlığın ortak bir sınavı olarak değerlendirdi. Türkiye’nin bu konuda sağladığı destek ve önderliğe vurgu yaparak, her kız çocuğunun eğitim alması için uluslararası anlaşmalar yapılması gerektiğini dile getirdi.
BM SDSN Başkanı Prof. Dr. Sachs, panelde, Emine Erdoğan’a liderliği için teşekkür ederek, savaşlar ve yoksulluk nedeniyle okul çağı çocuklarının eğitime erişemediklerini belirtti. İnsan sermayesine yapılan yatırımın en yüksek getiriyi sağladığını söyleyen Sachs, eğitimin, bireylerin yaşamlarında önemli bir dönüşüm yarattığını vurguladı. Eğitimin, toplumların kalkınmasında en kritik unsur olduğunu belirterek, bu alanda finansman sağlamanın yollarını tartıştı.
UNICEF Eğitim ve Ergen Gelişimi Küresel Direktörü Britto ise, Emine Erdoğan’dan ilham aldığını ifade ederek eğitimde kalp ve zihin bağlantısının önemine dikkat çekti. Eğitimdeki eşitsizlikleri ve özellikle iklim değişikliği nedeniyle öğrenme süreçlerinin nasıl olumsuz etkilendiğini vurguladı. Ayrıca, yapay zekanın eğitimde nasıl faydalı olabileceğine dair umut verici projeler üzerinde çalıştıklarını sözlerine ekledi. Britto, kız çocuklarının eğitimine liderlik edenleri kutlayarak, bu konunun toplumlar üzerindeki olumlu etkisini değerlendirdi.