Antalya Serik’te Bombus Arıları ile Doğal Tozlaşma Eğitim Programı Düzenlendi

Antalya’nın Serik ilçesinde “Doğal Tozlaşma için Bombus Arıları” projesi tanıtıldı. Serik Kaymakamı Dr. Cemal Şahin, tarımın sürdürülebilirliği ve gıda güvenliği için bu tür projeleri desteklediklerini vurguladı. Proje, uluslararası işbirliği ile sera tarımında doğal tozlaşmayı artırmayı hedefliyor.

Antalya'nın Serik ilçesinde "Doğal Tozlaşma için Bombus Arıları" projesi tanıtıldı.

Antalya’nın Serik ilçesinde, Avrupa Birliği Erasmus+ Mesleki Eğitim Projesi çerçevesinde, Serik Kaymakamlığı tarafından “Doğal Tozlaşma için Bombus Arıları (BUMPLE-NAP)” başlıklı bir tanıtım ve farkındalık eğitim programı düzenlendi. Proje, Serik Kaymakamlığı koordinatörlüğünde Aydın Adnan Menderes Üniversitesi ile birlikte İtalya’dan Confederazione Italiana Agricoltari Regionale Umbria, Bulgaristan’dan Agricultural Institute Stara Zagora ve Litvanya’dan Vytauto Didziojo Universitetas iş birliği ile hayata geçiriliyor.

Bu projeyle, sera tarımında bombus arılarının kullanımını artırarak kimyasal ve hormon kullanımını en aza indirmek ve çevre ile insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri azaltmayı amaçlanıyor. Projenin hedef kitlesini, sera üreticileri, ziraat mühendisleri, girişimciler ve tarım sektöründe yer alan yatırımcılar oluşturuyor.

Programın açılışında konuşma yapan Serik Kaymakamı Dr. Cemal Şahin, sağlıklı gıda üretiminin önemine vurgu yaparak, “Tarımla ilgili mottolarımızdan biri ‘Gelecek Tarımda’ şeklindedir. Bölgedeki nüfusun yarısı tarımla uğraşıyor. Tarım ve turizm ilçemizin önde gelen sektörleridir. Tüm tarım projelerini önemsiyoruz ve tarımsal üreticilerin daha fazla gelir elde etmesini sağlamak amacıyla çevre dostu projelere destek oluyoruz. Bombus arıları, doğal tozlaşmayı destekleyerek kimyasal kullanımını azaltan önemli bir unsurdur” dedi. Kaymakam, projede yer alan İtalya, Bulgaristan ve Litvanya ortaklarına teşekkür etti.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Çömezoğlu ise, “Gıda güvenliği ve sürdürülebilir tarım, ulusal olduğu kadar küresel bir konudur. Farklı ülkelerden ortaklarla çalışmak çok anlamlı. Bu projeyle dijital eğitim platformları, eğitim materyalleri ve uygulamalı eğitimler ile bombus arılarının önemini pekiştirmek istiyoruz” diye belirtti.

Programda, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Yılmaz ve diğer uluslararası katılımcılar çeşitli sunumlarla etkinliği zenginleştirdi. İş yerlerinden birçok temsilci ve tarım sektörü paydaşları da programa katılım gösterdi.