Antalya Büyükşehir Belediyesi, gençlere iş fırsatları sunarak iklim değişikliğiyle mücadelede yenilenebilir enerjinin önemini artırmayı hedeflediği Güneş Okulu Projesi’ni başarıyla tamamladı. Bu proje, gençlerin yenilenebilir enerji alanında uzmanlaşmalarını sağlayarak iş hayatına katılmalarını amaçlıyor.
Proje, AB ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) işbirliğiyle yürütülen Ne Eğitimde Ne İstihdamda (NEET) Programı çerçevesinde hayata geçirildi. Güneş Okulu Projesi sayesinde Antalya ve çevresinde, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde güneş enerjisi sistemlerinin kurulumu, bakımı ve onarımı konusunda yetkin ara elemanlar yetiştirilerek istihdam eksikliği giderilecek.
“İklim değişikliği ile mücadelede önemli bir adım”
Projenin kapanış etkinliğinde konuşan Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Çevre Yüksek Mühendisi Lokman Atasoy, iklim değişikliğinin dünyada kritik bir tehdit olduğuna vurgu yaptı. Atasoy, fosil yakıtların etkisiyle ortaya çıkan aşırı hava olayları ve doğal felaketlerin iklim krizinin belirgin işaretleri olduğunu ifade ederek, bu sorunların çözülmesinde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasının gerekli olduğunu belirtti.
Atasoy, “Bu proje ile gençlerimize istihdam imkanı sunarken, iklim değişikliğiyle karşı mücadelenin de önemli bir parçası olduk. Başkanımız Muhittin Böcek’in belirttiği gibi, sadece günü kurtaran değil, geleceğe yönelik stratejiler geliştiren bir yönetim anlayışına sahibiz. 18’inci Güneş Enerji Santralimiz (GES) yakın bir zamanda faaliyete geçecek. 365 günün 300 günü güneş alan Antalya, güneşin kentidir. Bu proje sayesinde 31 genç istihdam edildi ve güneş enerjisi alanında ihtiyaç duyulan ara eleman ihtiyacına katkıda bulunmuş olduk. Avrupa Birliği, İŞKUR ve bu projeye destek veren tüm paydaşlara teşekkür ediyorum, işbirliğimizin yeni projelerle devam etmesini umuyorum” dedi.
144 saatlik eğitim ve pratik uygulamalar
Antalya Büyükşehir Belediyesi AB İlişkileri ve Proje Şube Müdürü Güliz Yaman, proje kapsamında sunulan eğitimlerle ilgili bilgiler paylaştı. Yaman, şu bilgileri verdi: “15-29 yaş aralığındaki işsiz ve eğitim almayı bırakmış gençlerimize Çanakkale Üniversitesi aracılığıyla 48 gün süren ve toplamda 144 saatlik ‘Güneş Enerjisi Sistemlerinin Kurulumu, Bakımı ve Onarımı’ eğitimi verildi. Eğitim süresince katılımcılar, Temel İş Sağlığı ve Güvenliği, Enerjinin Tarihçesi, Elektrik ve Elektronik Temelleri, Fotovoltaik Sistem Bileşenleri gibi dersleri aldılar. Sonrasında, Antalya Büyükşehir Belediyesi Çevre Eğitim ve İnovasyon Merkezi’nde kurulan uygulama alanında, online eğitimlerde öğrendiklerini pratikte 12 gün boyunca geliştirme fırsatı buldular. Katılımcılar, sektördeki firma yetkilileriyle de birebir görüşme şansı elde etti. Eğitim süresince her öğrencinin günlük 10 Euro destek aldığı projemiz, 18 ay süren zorlu bir süreçten sonra başarıyla tamamlanmıştır.”