Antalya’da Ramazan ayı öncesinde anlam dolu bir dayanışma sergilendi. Hayırsever bireyler, Osmanlı dönemine ait Zimem Defteri geleneğini yaşatarak, şehirdeki bazı market ve bakkallarda toplamda yaklaşık 1 milyon lira tutarında veresiye borcu gizlice ödedi. Borçların ödendiği yerlerden birindeki esnaf, hem borçlu olanlar hem de kendileri için bu durumun büyük bir ferahlama getirdiğini ifade etti.
Kentte Ramazan dolayısıyla gerçekleştirilen bu anlamlı sosyal dayanışma, Osmanlı döneminden günümüze ulaşan Zimem Defteri geleneği ile hayata geçti. İhtiyaç sahiplerinin borçlarının sessizce kapatıldığı bu gelenek, bir sivil toplum kuruluşunun destekleriyle yeniden canlandırıldı.
Hayırsever iş insanlarının katkılarıyla yapılan bu çalışma kapsamında, yerel esnafların veresiye defterleri tek tek incelendi. Yaklaşık 1 milyon liralık borç, ihtiyaç sahibi vatandaşların üzerindeki yükü hafifleterek gizlice ödendi. Ödemeler, hayırseverler tarafından anonim olarak gerçekleştirildi. Osmanlı döneminde “veren elin alan eli görmemesi” anlayışıyla ortaya çıkan bu gelenek, günümüzde de aynı titizlikle sürdürülerek, hem borçlu kişilere hem de esnafa ekonomik bir rahatlık sağladı.
“15 kişinin borcu kapatıldı” diyen market sahibi Erol Çoban, yapılan dayanışmanın hem borçlular hem de kendileri için moral kaynağı olduğunu vurgulayarak, “20 bin lira civarında borç birikmişti. Bazı insanlar uzun bir süredir ödemekte zorlanıyordu. Toplamda 15 kişinin borcu kapatıldı. Hayırsever dostlar gelip bu borçları ödedi. Allah kabul etsin. Diğer hayırseverlere de örnek olur inşallah. Hem borçlular hem de biz esnaf olarak rahatladık” şeklinde konuştu.
Başka bir markette görevli Vedat Çelik, geçtiğimiz yıl da benzer bir destek gördüklerini belirterek, “Bu yıl da Ramazan öncesinde geldiler, yüksek tutarda borcu olan 9 kişinin toplam 100 bin lira borcunu ödediler. Bu kişilerin yaklaşık 1 yıldır parça parça ödeme yaptığı büyük bir meblağ haline gelmişti. Hayırseverler gelip tamamını kapattı. Biz de elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. İnsanlar ekmek, yumurta gibi temel ihtiyaçları karşılamakta zorlanıyor. Ancak ekmek dışında talep edildiğinde fazla yardımcı olamıyoruz, çünkü biz de ekonomik zorluk yaşıyoruz. 100 bin lira küçük bir market için oldukça büyük bir miktar, bu durum bize de büyük bir rahatlık sağladı” ifadelerini kullandı.
Hayırsever iş insanları ve dernek temsilcileri, Ramazan ayının paylaşma ve yardımlaşma ruhuna vurgu yaparak, bu tür sosyal sorumluluk projelerinin yaygınlaştırılması gerektiğine dikkat çekti. Antalya’daki bu örnek dayanışma, Zimem Defteri geleneğinin toplumsal birlik ve beraberlik sağlamak açısından günümüzdeki katkısını bir kez daha gözler önüne serdi.