Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Bakü’de Azerbaycanlı meslektaşı Perviz Şahbazov ile bir araya geldi. Bu görüşmenin ardından Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) ile AzerEnerji arasında enerji sektöründe iş birliğini güçlendirmek amacıyla bir işletme anlaşması imzalandı.
Bakan Bayraktar, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirdiği toplantılar çerçevesinde Güney Gaz Koridoru 11. Danışma Kurulu ve Yeşil Enerji Danışma Konseyi 3. Bakanlar Toplantısı’na katılıyor. Burada Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov ile bir görüşme gerçekleştirdi. Toplantıda iki ülke arasındaki enerji iş birliği ile önemli projeler üzerine değerlendirmelerde bulunuldu.
Nahçıvan’dan Türkiye’ye olan elektrik iletiminde artış sağlanacak
Bayraktar, Bakü’deki görüşmelerine dair yaptığı açıklamada, “Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov ile bir araya gelme fırsatımız oldu. Petrol ve doğal gazın yanı sıra, elektrik ticaretinin de iki ülke arasındaki enerji iş birliğinin önemli bir unsuru olabileceğini belirttik. Görüşmelerimizin ardından TEİAŞ ile AzerEnerji arasında, enerji alanındaki iş birliğimizi ileriye taşıyacak bir anlaşma imzaladık. Bu anlaşma, Türkiye ile Nahçıvan arasında güvenli ve kesintisiz elektrik iletimini sağlayacak, aynı zamanda mevcut altyapının yenilenmesi ile kapasitenin artırılmasına katkıda bulunacak. İki kardeş ülke arasında enerjide kurulan bu iş birliği, bölgesel enerji iş birliğinde yeni bir sayfa açacak” şeklinde ifadelerde bulundu.
Azerbaycan Enerji Bakanı Şahbazov ise yaptığı açıklamada, “Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile birlikte enerji güvenliği projeleri üzerinde iş birliğimizi değerlendirdik. Güney Gaz Koridoru ve Nahçıvan-Türkiye enerji iletimi ile Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye ve Bulgaristan arasında oluşan Yeşil Enerji Koridoru projelerinin gelişmesini ele aldık. Nahçıvan’dan Türkiye’ye elektrik ihracatını artırmak için AzerEnerji AŞ ile TEİAŞ arasında bir iş birliği anlaşması imzalandı” dedi.
Kapasite artırılacak
Türkiye ile Nahçıvan arasında güvenli ve kesintisiz elektrik iletimi sağlanması hedefleniyor. Nahçıvan’ın enerji arz güvenliği yükselirken, bölgesel elektrik ticareti güçlendirilecek. Anlaşma çerçevesinde mevcut elektrik iletim altyapısı modernize edilecek ve kapasite artırılacak. 75 MW ithalat ve 40 MW ihracat kapasitesine sahip olan enterkonneksiyon hattının en etkin şekilde kullanılması amaçlanıyor.