Bakan Uraloğlu, Polonya’da Üç Deniz Girişimi Zirvesi’nde Türkiye’nin rolünü vurguladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Polonya’daki Üç Deniz Girişimi 10. Zirvesi’ne katıldı. Türkiye, enerji ve ulaştırma alanında bölgedeki eksiklikleri gidermek için stratejik ortaklık vurgusu yaptı. Via Carpatia Otoyolu gibi projelere katkı sunacaklarını belirtti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Polonya'daki Üç Deniz Girişimi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Polonya’da gerçekleştirilen Üç Deniz Girişimi (ÜDG) 10. Zirvesi’ne katılmak üzere resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Bakan Uraloğlu, Polonya’nın başkenti Varşova’da düzenlenen zirvenin açılış bölümüne katılım sağladı. Burada yaptığı konuşmada, “Türkiye, enerji, ulaşım ve dijitalleşme konularında Orta ve Doğu Avrupa’daki altyapı eksikliklerinin giderilmesi amacıyla bu önemli iş birliğine stratejik ortak olarak katılmaktan büyük bir mutluluk duymaktadır. Girişim bünyesinde yer alan 143 öncelikli projenin bir parçası olan Via Carpatia Otoyolu, Litvanya’dan başlayarak Polonya, Slovakya, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan üzerinden Yunanistan ve İstanbul’a kadar uzanmaktadır. Türkiye, bu kayda değer potansiyelin hayata geçmesine aktif bir şekilde katkı sağlamayı hedeflemektedir. Bölgesel iş birliğini artırarak ülkemizin yanı sıra bölgenin refahı, güvenliği ve kalkınması için çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Üç Deniz Girişimi (ÜDG), 2015 yılında Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ve Hırvatistan’ın o dönemdeki Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar-Kitarovic’in önderliğinde, Baltık, Adriyatik ve Karadeniz’i kapsayan bölgedeki ülkelerin altyapı ve bağlantı zorluklarını aşmayı hedefleyen bir platform olarak kuruldu. Bu yapı, sadece Avrupa Birliği ülkelerinin “Katılımcı Üye” olabildiği bir uluslararası inisiyatif niteliğindedir. ÜDG kapsamında, Avrupa Birliği üyesi ülkelerden oluşan “Katılımcı Üyeler” (Avusturya, Bulgaristan, Çekya, Estonya, Hırvatistan, Letonya, Litvanya, Macaristan, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan) ile mali destek sağlayabilen veya prestij kazanabilecek “Stratejik Ortaklar” (AB Komisyonu, Türkiye, ABD, Almanya, Japonya) ve Ukrayna ile Moldova gibi “Ortak Katılımcılar” olmak üzere üç farklı statü yer alıyor.

ÜDG’ye herhangi bir statü için başvuru yapan ülkelerin başvuruları, Katılımcı Üyelerin konsensüsü ile onaylanabilmektedir. 11 Nisan 2024’te Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta gerçekleştirilen 9’uncu Zirve’de Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 5 ülke (Türkiye, Birleşik Krallık, Finlandiya, Karadağ, İspanya ve İsrail) özel konuk statüsüyle yer aldı. ÜDG’nin 10. Zirvesi ise 28-29 Nisan 2025 tarihlerinde Varşova’da yapılacak.