Balık Tüketimi Kalp Sağlığını Koruyor: Uzmanlardan Haftada İki Kez Tavsiye!

Harvard Tıp Fakültesi’nden Eric Rimm, balık tüketiminin kalp krizi riskini azalttığını ve haftada en az iki porsiyon yağlı balık yenmesini öneriyor. Omega-3 yağ asitleri, kalp sağlığı için önemli faydalar sağlıyor. Uzmanlar, sağlıklı beslenmenin önemini vurguluyor.

Harvard Tıp Fakültesi'nden Eric Rimm, balık tüketiminin kalp krizi riskini

Harvard Tıp Fakültesi’nde görevli Tıp Profesörü ve Harvard Halk Sağlığı Okulu’nda Kardiyovasküler Epidemiyoloji Programı Direktörlüğünü yürüten Eric Rimm, “Yıllar içinde elde edilen bulgular, haftada birkaç kez deniz ürünü tüketen bireylerin hiç balık yemeyenlere oranla kalp krizi geçirme riskinin belirgin şekilde daha düşük olduğunu ortaya koymuştur” şeklinde ifade etti.

Kalp Sağlığı Haftası sebebiyle sağlıklı beslenmenin önemi gündemde öne çıkıyor. Bilim dünyası, Omega-3 ile zengin bir beslenme şeklinin kalp krizi ihtimalini azaltabileceğini gösteren veriler sunuyor. Bilhassa yağlı balıklardan elde edilen Omega-3 yağ asitlerinin kalp sağlığını çeşitli açılardan olumlu yönde etkilediği belirtiliyor. Uzmanlar, sardalya, ton balığı, somon ve uskumru gibi balıkları haftada en az iki kez tüketmenin yararlarını vurguluyor. Eric Rimm, balık tüketimiyle ilgili yapılan araştırmaların, haftada birkaç kez balık yiyen kişilerin, balık tüketmeyenlerle kıyaslandığında daha düşük ölüm riski taşıdığını ifade etti.

Uzmanlardan gelen tavsiyelere göre,
ABD’deki National Geographic Dergisi’nin Mart ayı sonlarında yayımladığı bir makaleye dayanarak, Omega-3 yağ asitleri enflamasyonu azaltma yeteneği üzerinden sağlıklı faydalar sağlıyor. Sidney Kimmel Tıp Fakültesi Entegre Tıp ve Beslenme Bilimleri Bölümü Profesörü Daniel Monti, “Omega-3 yağ asitleri, tehlikeli trigliserit seviyelerini düşürmekle kalmaz, oksidatif stresi azaltır, kan akışını iyileştirir ve hücrelerimizde enerji üreten organellerin (mitokondri) işleyişini güçlendirir” diyerek bu maddelerin yararını vurguladı.

Makalede Dallas’taki UT Southwestern Tıp Merkezi’nin Diyetisyen ve Profesörü Jo Ann Carson’ın da görüşlerine yer verildi. Carson, “Eğer sağlıksız bir beslenme şekliniz varsa ve deniz ürünü tüketmiyorsanız, balığı yağlı hayvansal gıdalar yerine koyarak kalp sağlığınızda önemli bir iyileşme sağlayabilirsiniz. Vejetaryenlerin, et veya balık tüketmeyenlerin balık yemeyi düşünmesi de faydalıdır; zira daha fazla vejetaryen diyetleri artık balık içermeye yöneliyor” dedi.

Hangi balıkların tüketilmesi gerektiğine dair bilgiler de sunuluyor. Omega-3 yağ asitlerinin vücut sağlığını korumadaki rolü, 90 yılı aşkın bir süre önce Mildred ve George Burr tarafından ortaya çıkarıldı. Günümüzde birçok Omega-3 yağ asidi türü olduğunu biliyoruz, ancak araştırmalar, bu faydaları elde etmenin en iyi yolunun deniz ürünleri aracılığıyla olduğunu gösteriyor. Soğuk su balığı olarak adlandırılan sardalya, somon, ton balığı ve uskumru gibi yağlı balıklar, bu besin öğesi açısından oldukça zengin. Bu nedenle Amerikan Kalp Derneği, haftada en az iki porsiyon bu tür balıkların tüketilmesini öneriyor. Eric Rimm, “Omega-3 yağ asitleri hücre zarlarına nüfuz ederek hücre içi ve hücrelerarası iletişimi sağlar. Doğru bir hücre iletişimi, sağlıklı kalbin işleyişi açısından son derece önemlidir” diye belirtti.