Bartın Üniversitesi (BARÜ), Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından hazırlanan “Üniversitelerin İnovasyon Haritası” raporuna göre, patent ve faydalı model başvurularında Türkiye genelinde üçüncülük elde etti.
Bartın Üniversitesi, 2010-2024 yılları arasında yapılan patent ve faydalı model başvurularının sayısını baz alarak hazırlanan raporda dikkat çeken bir başarıya imza atarak, Türkiye’de Bartın ilinden gerçekleştirilen her 100 başvurudan 36’sının üniversite kaynaklı olduğunu ortaya koydu. Bu veri, BARÜ’nün inovasyon ve teknolojiye katkısını bir kez daha gözler önüne serdi.
Raporda, Türkiye’nin büyükşehirleri patent sayılarıyla öne çıksa da, Bartın ilinin BARÜ’nün gerçekleştirdiği başvurularla dikkat çektiği belirtildi. Özellikle patent ekosistemine sağladığı katkının, bölgenin ekonomik ve teknolojik gelişimine önemli bir etki sağladığı ifade edildi. Bartın Üniversitesi, gerçekleştirdiği bu başarılarla sanayi ve üniversite iş birliklerinin artırdığı verimliliği, araştırma sonuçlarının ticarileşme potansiyelini de ortaya koydu.
Bartın’dan 1995-2024 yılları arasında toplam 58 patent, 36 faydalı model, 126 tasarım ve 1.403 marka başvurusu yapıldığı ve 2024 yılındaki başvuru artışı ile ilin inovasyon yeteneğinin yükseldiği bildirildi. 2024 yılı itibarıyla, Bartın’dan gerçekleştirilen başvurular içinde 9 patent, 1 faydalı model, 3 tasarım ve 113 marka başvurusu yer aldı. Aynı yıl, 1 patent, 2 faydalı model, 3 tasarım ve 100 marka tescili alındığı aktarıldı. Bu veriler, Bartın’ın hem akademik hem de ticari girişimlerle inovasyon ekosisteminin parçası olduğunu gösteriyor.
Bartın Üniversitesi Patent Koordinasyon Birimi Sorumlusu Doç. Dr. Eyüp Burak Ceyhan, patent, faydalı model ve tasarım konularında farkındalığı artırmaya yönelik çalışmalarının sürdüğünü belirterek, 2018’de kurulan birimlerinin Türk Patent ve Marka Kurumu ile işbirliği yaparak, yerel paydaşların yönlendirilmesi için protokoller imzaladıklarını ifade etti. Sağladıkları eğitimlerin, üniversitedeki Ar-Ge ve inovasyon projelerinin fikri mülkiyet haklarının korunmasına ve ülkenin rekabet gücünün artırılmasına katkı sağladığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye’nin Patent Raporu’nda “Siber Güvenlik”, “Finans” ve “Perakende ve E-ticaret” gibi alanlarda ilk 5 içinde yer aldıklarını dile getirdi.
BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise, söz konusu rapordaki başarıları değerlendirerek üniversitenin, bölgelerinin dinamikleri ve dünya trendlerine göre kaliteli bilgi sağlamaya çalıştıklarını belirtti. Gelecekteki hedeflerinin elde ettikleri kazanımları sonraki nesillere taşımak olduğunu vurgulayan Uzun, patent farkındalığı artırma çabalarında emeği geçen tüm akademik ve idari personeline teşekkürlerini iletti. Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığı ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) yetkililerine de destekleri için şükranlarını sundu.