Konya Büyükşehir Belediyesi, su kaynaklarının sürdürülebilir ve verimli bir şekilde kullanılması amacıyla yaptığı çalışmalarla kayda değer bir başarı elde etti. 2019'dan bu yana düzenli bir şekilde yürütülen su kayıplarını kontrol etme çalışmaları sonucunda, Konya'daki su şebekelerinde kayıp oranı yüzde 19,8 seviyesine geriledi.

Başkan Uğur İbrahim Altay, suyun kaynağından son kullanıcıya güvenli bir biçimde ulaştırılması için altyapı ve teknolojik yatırımlara büyük önem verdiklerini belirtti. KOSKİ Genel Müdürlüğü, kuyulardan, barajlardan ve iletim hatlarından alınan suyu, arıtma tesisleri, pompa istasyonları ve depolar aracılığıyla şebekeye ulaştırırken, kayıpların önüne geçmek için 7/24 çalıştıklarını ifade etti.

Su Kayıpları Kontrolü Şube Müdürlüğü'nün kurulmasıyla birlikte, ekiplerin gelişmiş teknolojilerle fiziksel su kayıplarını tespit edip hızlı müdahaleler sağladığını vurgulayan Başkan Altay, şehir merkezi ve 28 ilçede yürütülen çalışmalarla şebeke sistemlerinin detaylı analiz edildiğini aktardı. Yüksek basınç bölgeleri yeniden planlanarak daha küçük ve kontrol edilebilir alanlara ayrıldı. Konya genelinde oluşturulan 195 Bölgesel Ölçüm Alanı (BÖA) ve 35 Basınç Yönetim Alanı (BYA) sayesinde şebeke anlık olarak izlenip yönetiliyor. SCADA sistemi ile şebekenin 7/24 uzaktan kontrolü sağlanarak basınç ve debi değerleri optimize edildi. Yerli ve milli yazılım kullanarak yapılan çalışmalar neticesinde, Konya'da su kayıpları yüzde 19,8 seviyesine indirildi. Böylece, 6 yıl önce yüzde 33,5 olan kayıp oranı Avrupa standartlarının altına düşürülmüş oldu. 2019'dan itibaren yaklaşık 20 milyon metreküp suyun yeniden sisteme kazandırıldığı belirtildi.

Geliştirilen yerli ve milli Su Yönetim Yazılımı sayesinde üretimden tüketime kadar süreçlerin dijital ortamda analiz edildiğini ifade eden Başkan Altay, arıza, tüketim, su dengesi ve verimlilik çalışmalarının bilimsel verilerle yönetildiğine dikkat çekti.

2028 yılı için belirlenen yüzde 25 su kaybı hedefinin, Konya'da 2022 itibarıyla yakalandığını belirten Başkan Altay, 2025 yılı sonu değerlerine göre bu oranın daha da aşağı çekilerek yüzde 19,8 seviyesine ulaştığını açıkladı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı