Beylikdüzü Belediyesi, özel ihtiyaçları olan bireyler ve bunların aileleri için kapsamlı bir eğitim semineri düzenledi. Bu seminerde, hastalıkların tedavi süreçleri ve hastaların hakları ana başlıklar olarak ele alındı ve “Özel Eğitimde Yol Haritası: Tanı ve Yasal Haklar” konusu işlendi.
Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde (BAKSM) organize edilen bu seminerde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’na bağlı Engelliler Şube Müdürlüğü (İSEM) destek sağladı. Uzman Doktor Esra Ormanlı Kara ve Avukat Ali Büyükkınacı, “otizm spektrum bozukluğu” yaşayan bireylerin ailelerine yönelik özel bilgiler paylaştı.
Dr. Esra Ormanlı Kara, çocuk ve ergen ruh sağlığı üzerine uzmanlık alanında, son on yıldır “otizm spektrum bozukluğu”na dair teşhis ve tedavi süreçleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Bu hastalık grubundaki tanı süreçlerinde karşılaşılan zorluklarla ilgili detaylara değinen Kara, tedavi sürecinde aile dinamiklerinin ve profesyonel gözetimin kritik rolünü vurguladı. Ayrıca, “DSMP 5” tanı kitabındaki güncellemelerle beraber asperger gibi rahatsızlıkların tanı kapsamına girdiğini belirten Kara, “Her 36 çocuktan birinde görüldüğünün altını çiziyor. Bunun nedenleri belirsiz; OSB için spesifik bir test yok ve MR gibi görüntüleme yöntemlerinde tespit edilemiyor. Çocuğun durumu gözlemle değerlendirilebiliyor ancak devlet hastanelerinde yeterli zaman bulmak zor. Önemli olan, ailelerin bu durumu kabullenmesidir. Aile içindeki herkes çocukların eğitim süreçlerinde aktif rol almalıdır” diye ifade etti.
Seminerin bir diğer bölümünde Av. Ali Büyükkınacı, engelli bireylerin yasal hakları hakkında bilgiler sundu. 18 yaş altındaki engellilere yönelik “özel gereksinimli birey” ve 2019’dan bu yana ağır engellilere “tam bağımlı birey” terimlerinin kullanıldığını belirten Büyükkınacı, engelli bireylerin hakları ile ilgili detaylar sundu. Engelli raporlarının nasıl alınabileceği, bu belgelerle hangi kamu ve özel sektördeki hizmetlerin ücretsiz sunulduğu hakkında katılımcılara bilgi verdi. Ayrıca, çalışmak isteyen engellilerin başvurması gereken yerler hakkında da bilgiler sundu. Katılımcıların sorularını yanıtlayan Büyükkınacı, daha fazla bilgiye ihtiyaç duyanların, İSEM’in 02124499618 numarasından ulaşabileceklerini hatırlattı.