Bulgaristan’ın Burgaz şehrinde gerçekleştirilen üçüncü İş Forumu, Türkiye, Bulgaristan ve Romanya’nın iş dünyası ve devlet temsilcilerini bir araya getirdi. Forum, bu ülkeler arasında ticaretin artırılmasına yönelik ortak stratejilerin geliştirilmesi amacıyla yapıldı.
İlk olarak 2023 yılında Türkiye ile Bulgaristan arasında düzenlenen Bulgar-Türk İş Forumu, büyüyerek Romanya’nın da katılmasıyla geniş bir işbirliğine dönüştü. Forum, 14 Mart’ta Burgaz’da yapılırken, pek çok iş insanı ve devlet yetkilisi ticari ilişkileri güçlendirmek için yapılması gereken adımları tartıştı. Açılış konuşmalarında, Bulgaristan KOBİ Tanıtım Ajansı İcra Direktörü Boyko Takov ile diğer önemli isimler yer alarak forumun öneminden bahsettiler.
Takov, etkinliklerin ülkelerin ticaretine büyük katkı sağladığını belirtti. Bulgaristan Yenilik ve Büyüme Bakan Yardımcısı Krasimir Yakimov, Türk ve Romen iş insanlarını yatırımlar için Bulgaristan’a davet etti ve ülkesinin modern sanayi altyapısına gereken yatırımları yapma konusunda kararlılığını vurguladı.
Burgaz Belediye Başkanı Dimitar Nikolov, şehrin ekonomik potansiyeline değinerek, Türk yatırımcıların ilgisinin artmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti. Ayrıca, altyapı projelerine yönelik güncel çalışmaların sürdüğünü ve Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılımına yönelik desteklerini belirtti.
BULTİŞAD Başkanı Burhan Nemutlu, forumun başından beri destekçileri olduklarını ifade ederek, Romanya ve Bulgaristan’a yatırım yapma konusunda cesaretlendirici mesajlar verdi. DEİK Başkanından Zeki Sarıbekir, üç ülke arasındaki işbirliğinin büyük ekonomik potansiyellere açık olduğunu belirtti.
Romanya’nın Bulgaristan Büyükelçisi Brându?a-Ioana Predescu, üç ülkenin işbirliğinin stratejik olarak önemli olduğunu ve yatırımcıları bu yollarla teşvik ettiklerini ifade etti. Forumda düzenlenen altı panelde, iş ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için öneriler tartışıldı. Ekonomik ilişkilerde teknolojinin de önemi vurgulandı ve ülkeler arasındaki işbirliğinin artırılması gerektiği söylendi.