Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), iş dünyasının eğitim merkezi olarak geliştirdiği Bursa Business School’da ‘Uludağ Dirençli Kentler Zirvesi’ni düzenledi. Bu yıl “Şimdi Dönüşüm: Dirençli Şehirler, Yenilikçi Yarınlar” başlığıyla gerçekleştirilen zirve, farklı oturumlarda sektörün geleceğini kapsamlı bir şekilde analiz etti. Zirve sırasında, deprem ve dayanıklı şehirlerin inşası gibi önemli konuların tartışılması, konunun ciddiyetini bir kez daha gözler önüne serdi; zira zirvenin hemen ardından Marmara açıklarında 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
Dirençli Kentler Zirvesi, kentleşme, sanayi, finans ve kentsel dönüşüm gibi başlıklar kapsamında önemli tartışmalara sahne oldu. Bursa Business School’ün ev sahipliğini üstlendiği zirveye, Atış Şirketler Grubu ana sponsor olarak destek verdi. Sektör uzmanları, akademisyenler ve kamu temsilcilerinin katılım gösterdiği zirve, dirençli şehirler ve yenilikçi yarınlar temaları etrafında şekillendi.
Zirvenin başlangıç konuşmalarında BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı Dönüşüm Uygulamaları Daire Başkanı İrfan Akça, Bursa Milletvekili Mehmet Atmaca, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ve diğer önemli isimler yer aldı. Burkay, BTSO tarafından restore edilen Kirazlıyayla Sanatoryumu’nun Bursa Business School markasıyla Türkiye’nin dönüşüm sürecine önemli katkılarda bulunduğunu vurguladı.
Burkay, şehirleşmenin sadece nüfus artışından ibaret olmadığını; aynı zamanda köklü bir medeniyet yaratma çabası olduğunu ifade etti. Bursa’nın her dönem ticaret ve üretimin kalbi olduğunu belirten Burkay, 1960’lı yıllarda Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesine ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, kentin geçmişindeki başarıların yeni projelerle pekiştirilmesi gerektiğini açıkladı.
Başkan, Bursa’nın deprem riski taşırken, ekonomik başarının ötesinde bir gelişmişlik gerektirdiğinin altını çizdi. Mekân planlama eksikliğinin bu bağlamda büyük bir sorun olduğunu belirtti. Burkay, şehirlerin anayasası olarak nitelendirdiği mekânsal planlama sürecinin önemine vurgu yaparak, Bursa’daki 8 bin 500’den fazla imalatçı firmanın bulunduğu gerçeğine dikkat çekti. “Bu durum, üretim gücünün yanı sıra şehir sağlığı açısından da bir risk oluşturuyor,” dedi.
Bursa’nın her alanda Türkiye’nin ilk beşinde yer aldığına dikkat çeken Burkay, şehirlerin yaşanabilir hale gelmesi için iş dünyasının ortak akılla hareket etmesi gerektiğini ifade etti. 19. yüzyıl sanayi devriminden bu yana dünya sahnesinde değişimler yaşandığını aktaran Burkay, Bursa’nın bu değişimleri anlamada önemli bir rol üstlendiğini vurguladı. Ayrıca, 24 Nisan’da gerçekleştirilecek olan inşaat ve yapı sektörünün önemli buluşması Rising City & Yapı ve Yaşam Fuarı’na dikkat çekti.
Zirvenin önemi hakkında konuşan İrfan Akça, dirençli şehirlerin yalnızca doğal afetlere karşı dayanıklı kalmadığını, aynı zamanda bu tür olaylardan sonra hızlı toparlanabilen yapılar olduğunu söyledi. Bursa Milletvekili Mehmet Atmaca, kentsel dönüşümün önemine vurgu yaparak tasarım aşamasına odaklanılmasının gerekliliğini dile getirdi. Ali Tuğcu da, Bursa’nın ekonomik büyüme potansiyelinin yüksek olduğunu belirterek bilimsel planlamanın önemini vurguladı.
Zirve, açılış konuşmalarının ardından çeşitli oturumlarla devam etti. “Kentsel Dönüşümün Ekonomisi: GYF & GYO Finansman Modelleri” başlığında birinci oturum gerçekleştirildi. Sektör uzmanları, “Mimari Sunum ve Yapay Zeka”, “Yapısal Dönüşüm”, “Sosyal Dönüşüm” ve “Sürdürülebilir Dönüşüm” gibi konular üzerinde bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.