Bursa’da Döviz Borçlanma Engellerinin Kaldırılması Gerektiği Vurgulandı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, döviz borçlanma engellerinin kaldırılması gerektiğini belirtti. Ekonomik zor dönemlerin sadece Türkiye’yi değil, tüm dünyayı etkilediğini vurgulayan Burkay, KOBİ’lerin desteklenmesi ve işbirliğinin önemini vurguladı. BTSO’nun hizmetleri ve projeleriyle Türkiye’ye örnek olduğunu ifade etti.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, döviz borçlanma

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, döviz borçlanma konusundaki engellerin kaldırılması gerektiğini ifade etti. Burkay, “Dövizde yaşanan dalgalanmalar sürecinde alınan tedbirler yerindeydi, ancak artık para politikalarının maliye politikaları ile desteklenerek ilerlememiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

BTSO’nun Şubat ayı meclis toplantısı Oda Hizmet Binası’nda yapıldı. Meclis Başkanı Ali Uğur’un başkanlığındaki toplantıya Çok sayıda meclis üyesi ile birlikte İbrahim Burkay katıldı. Ekonomik gelişmelerin ve BTSO’nun projelerinin ele alındığı bu toplantıda Burkay, son yıllarda dünya genelinde önemli ekonomik dalgalanmaların yaşandığını vurguladı. Özellikle ABD’de Donald Trump’ın yeniden başkanlık koltuğuna oturmasıyla başlayan sürecin, dünya çapında etkileri olduğunu belirten Burkay, ekonomik ve ticaret alanlarında büyük değişikliklerin yaşandığını dile getirdi. Türkiye’nin bu durumu iyi değerlendirmesi gerektiğine dikkat çeken Burkay, ülkenin tarih boyunca zorluklarla başa çıkmayı başardığını, mevcut dönemde de bu zorlukları aşmayı başaracağını umduğunu dile getirdi.

Ekonomik sıkıntıların yalnızca Türkiye’de değil, G-7 ülkeleri de dahil tüm dünyada yaşandığını ifade eden Burkay, ekonomik buhranın yılın üçüncü çeyreğine kadar süreceğini öngördüğünü aktardı. BTSO’nun 57 bin üyesinin büyük çoğunluğunun KOBİ’ler olduğunu belirten Burkay, bu işletmelerin olumsuz etkileri en az hasarla atlatması için çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. “Tüm meclis üyelerimiz, kendi sektörlerine dair sorunları yetkililere iletmek amacıyla çok sayıda toplantı ve ziyaret gerçekleştirmektedir” diyen Burkay, BTSO’nun Türkiye’deki sivil toplum kuruluşları arasında önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.

KOBİ’lerin sorunlarına da dikkat çeken Burkay, KOBİ OSB konusunun uzun süredir masalarında olduğunu hatırlattı. Bu konuda kamuoyu oluşturma hedefiyle KOBİ Konseyi’nin çalışmalar yürüttüğünü aktaran Burkay, plansız üretim alanlarında yaşanan sorunların acil bir şekilde çözüme kavuşturulması gerektiğini kaydetti. Ayrıca, KOBİ’lerin faydalanabileceği yeni destek programlarının devreye alındığına değinen Burkay, finansmana erişimin zorlaştığı günümüzde, bu programların işletmeler için kritik öneme sahip olduğunu belirtti.

Ekonomi yönetiminin para ve maliye politikaları ile ilgili düşüncelerini de paylaşan Burkay, Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin tarihi zirvelere ulaştığını bildirdi. Dolarizasyon önlemlerinin alındığı dönemde döviz borçlanma engellerinin kaldırılması gerektiğini vurgulayan Burkay, her platformda bu talepleri dile getirdiklerini söyledi. “İhracatçı olmayan ancak ihracatçılara hizmet veren şirketlerimizin döviz borçlanmalarının önünün açılması şart” diyen Burkay, bu sürecin yalnızca paranın değil, mali politikaların da desteklenmesi ile başarıya ulaşacağını belirtti.

BTSO’nun Türkiye’ye örnek olan çalışmaları ve 57 bini aşkın üyesi ile büyük bir sivil toplum kuruluşu konumunda olduğuna dikkat çeken Burkay, sadece Bursa’ya değil, ülkeye değer katan projeler üretmeye devam edeceklerinin altını çizdi. Son olarak, tesis ettikleri ortak aklın önemine vurgu yapan Burkay, birlik ve beraberlik içinde çalışarak güven inşasını sürdüreceklerini ifade etti. BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur ise, Türkiye’nin son yıllarda bir çok zorlukla karşılaştığını ancak bu süreçte birlikte dayanışmanın önemini vurgulayarak, BTSO’nun bu birlikteliği en iyi şekilde sunan kuruluşlardan biri olduğunu belirtti.