Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, uluslararası sermayenin yapısındaki değişikliklere dikkat çekerek, iş dünyasının bu süreci iyi analiz etmesi gerektiğini belirtti. Burkay, Bursa’nın yeni ekonomiye hazırlandığını ve ‘Bursa Büyürse Türkiye Büyür’ ilkesinin artık bir hedef değil, gerçek olduğunu vurguladı.
BTSO Sektör Konseyleri başkanları, Bursa Business School’da düzenlenen bir toplantıda bir araya geldi. Toplantıya BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Meclis Başkanı Ali Uğur ve yönetim kurulu üyeleri ev sahipliği yaparken, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar ile kamu idarecileri ve akademisyenler de katıldı. Burkay, Odanın 70 meslek komitesi ve 155 meclis üyesi bulunan yapısıyla Bursa iş dünyasının tüm dinamiklerini temsil ettiğini ifade etti. 2013 yılında iş dünyası, akademik ve kamu sektörlerini birleştirmek adına sektör konseylerini kurduklarına dikkat çeken Burkay, bu yapının ‘triple helix’ olarak adlandırıldığını ve mevcut 22 sektör konseyinin hem sektörel hem de yerel strateji geliştirmek için önemli işlev gördüğünü aktardı.
BTSO’da başkanlık görevlerine geldikleri ilk günden itibaren stratejik yol haritalarını hayata geçirmek için çaba sarf ettiklerini dile getiren Burkay, BTSO’nun Bursa Business School, TEKNOSAB, GUHEM, BUTEKOM ve TEKNOSAB Lojistik Teknopark Girişim Sermayesi Yatırım Fonu gibi projelerin oluşturulmasında kritik bir rol üstlendiğini vurguladı. Bu projelerin Bursa’nın dönüşümündeki önemli destek unsurları olduğuna dikkat çeken Burkay, vizyon ve projelerle şehrin değişimi için çalıştıklarını, “Bursa Büyürse Türkiye Büyür” mottosunun gerçek bir ifade haline geldiğini ekledi. E-ticaret, dijitalleşme gibi konularda konseylerin çalışmalarıyla tarihî çarşılardaki iş yerlerinin dijital dönüşüm süreçlerini başlatmayı planladıklarını kaydeden Burkay, bu dönüşüm sağlanmadığı takdirde sorumluluklarını yerine getiremediklerini ifade etti.
BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur ise Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın temel amacının, şehrin ekonomik gücünü artırmak ve sektörlerdeki engelleri ortadan kaldırmak olduğunu aktardı. Konseylerin ve meslek komitelerinin birlikte çalışarak büyük bir güç oluşturduğunu belirten Uğur, her sektörden gelen taleplere çözüm üretmek için bu platformların kıymetli olduğunu vurguladı. Uğur, Bursa’nın Türkiye ekonomisinin merkezi olduğunu ve herkesin bu merkezde önemli bir rol oynadığını ifade etti.
Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, üniversiteler ve iş dünyası arasında iş birliğini güçlendirmek için çalışmalar yürüttüklerini belirterek, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ın da içinde bulunduğu bir danışma kurulunun oluşturulduğunu kaydetti. Çağlar, üniversitelerin büyümesinin Bursa ve Türkiye’nin büyümesiyle doğrudan bağlantılı olduğuna dikkat çekti.
Toplantı, BESFİN CEO’su Ferda Besli’nin moderatörlüğünde yapılan bir çalıştayla devam etti. Besli, Bursa’nın son beş yıldaki ekonomik göstergeleri hakkında bir sunum yaparak, Bursa’nın GSYH’sinin 2023 yılında 1,4 trilyon TL olarak kaydedildiğini ve son beş yılda kentin Türkiye’nin toplam GSYH’sinden aldığı payın 30 baz puan düştüğünü aktardı. Bursa’nın şu anda yüzde 3,95 pay ile Türkiye’nin GSYH sıralamasında 5. sırada yer aldığını belirten Besli, imalat sanayindeki gerilemeyi ve artan ithalat oranlarının yerel ekonomi üzerindeki olası etkilerini vurguladı. Dışa bağımlılığı azaltmak ve ihracatı artırmak adına yerel yönetimler ile iş dünyasının stratejik adımlar atmasının önemini ifade eden Besli, bu konularda daha yüksek katma değerli üretim ve yerli teknolojinin desteklenmesinin kritik olduğunu belirtti. Toplantı, konsey başkanlarının her biri sektörlerine dair görüş ve önerilerini paylaştığı yaklaşık dört saatlik bir oturumla sona erdi.