Uzman Diş Hekimi ve Ağız Diş Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, burun yolu ile yapılan solunumun en sağlıklı ve verimli yöntem olduğunu belirtirken, ağızdan yapılan solunumun ise çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Özkan, solunum yollarının diş sağlığı üzerinde doğrudan etkisi olduğunu vurguladı. Özellikle, burun solunumunun çocukların yüz ve çene gelişiminde hayati bir rol oynadığını ifade etti.
Yeterli oksijen alımının eksikliği, insan vücudunda birçok olumsuz reaksiyonu tetikleyebilir diyen Prof. Dr. Özkan, “Üst solunum yollarında meydana gelen tıkanıklık nedeniyle ağız solunumunun sadece geçici bir rahatsızlık olarak değerlendirilmemesi gerekir. Ağız yoluyla nefes almak, bademcik ve geniz eti büyümesi, bruksizm, çene eklem bozuklukları, vücutta ağrı, diş kiri ve çürükleri gibi birçok sağlık sorununa zemin hazırlar. Ayrıca, bu durum obezite, anksiyete ve diyabet gibi kronik hastalıkların gelişiminde tetikleyici olabilir. Yetersiz oksijen alımı, kronik iltihaplanma ve stres hormonlarının artmasına neden olarak vücutta çok sayıda yan etkiye sebep oluyor” dedi.
Çocuklarda ağız solunumunun çene ve yüz gelişimini olumsuz yönde etkilediğini belirten Prof. Dr. Özkan, “Ağız solumunun çocuklarda sıklıkla görüldüğü rakamlar yüzde 10-15 gibi değerlendirilmektedir. Bu durum, çocukların yüz yapısını, düşük gözler, açık dudaklar ve dar burun delikleri gibi birçok sorunla etkileyebilir. ‘Uzun Yüz Sendromu’ olarak bilinen bu durum, ayrıca sinüzit ve kulak enfeksiyonları gibi sağlık problemlerine de neden olabilir. Çocukluk döneminde hava yollarının doğru bir şekilde gelişimini desteklemek, gelecekte ortodontik müdahalelerin gerekliliğini azaltmak açısından kritik önem taşır. Ağız solunumu, ağız kuruluğuna yol açarak diş sağlığını tehlikeye atar; çünkü tükürük, dişleri koruyan önemli bir unsurdur. Tükürüğün etkisinin azalması, diş çürümesi ve periodontal hastalıklara kapı açar” şeklinde konuştu.
Ağız solunumu ve uyku apnesi arasındaki ilişkiye de dikkat çeken Prof. Dr. Özkan, “Bademciklerin olduğu bölgede meydana gelen iltihaplanmalar ağız solunumuna yol açabilir. Bu durum, uyku sırasında ciddi solunum sorunları, horlama ve obstrüktif uyku apnesine sebep olabilir. Uyku apnesi, genel sağlık üzerinde de olumsuz etkilere yol açan bir sorun olup, kalp hastalıkları ve obezite gibi durumların gelişiminde önemlidir. Burun hava yolu problemleri ve bu duruma bağlı yapısal sorunların tedavisinde ise erken tanı ve multidisipliner yaklaşım hayati öneme sahiptir. Hastaların muayenesi, detaylı inceleme ve gerekli durumlarda diğer uzmanlara yönlendirme süreci dikkatli bir şekilde yürütülmelidir” dedi.