Buzdolabında Üreyebilen Listeria Monocytogenes Bakterisi Uyarısı: Pişirilmemiş Gıdalar Tehlike Arz Ediyor

Prof. Dr. Hamit Hancı, Listeria monocytogenes bakterisinin buzdolabında üreyebildiğini belirterek, çiğ gıdaların riskli olduğunu söyledi. Pişirme sıcaklıklarıyla bakterilerin yok olabileceğine dikkat çeken Hancı, hamilelerin risk altında olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Nevzat Artık, Listeria nedeniyle tavuk ve yumurta üretiminde psikolojik bir düşüş yaşandığını ifade etti.

Prof. Dr. Hamit Hancı, Listeria monocytogenes bakterisinin buzdolabında üreyebildiğini belirterek,

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamit Hancı, Listeria monocytogenes bakterisinin buzdolabında yaşayabilen en tehlikeli mikroplardan biri olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Hancı, “Tavuk, et ve süt ürünlerini iyi pişirdiğimizde, sütü 70 derecede ısıttığımızda bu bakterilerin genellikle öldüğünü gözlemliyoruz. Ancak özellikle çiğ sosis, salam, füme balık ve tavuk gibi gıda maddeleri risk taşımaktadır” şeklinde uyardı.

‘Listeria monocytogenes’ ve ‘yersinya’ bakterilerinin buzdolabında çoğalabilen önemli patojenler olduğunu belirten Prof. Dr. Hancı, bu bakterilerin farklı özelliklere sahip olduğunu ifade etti. Normalde buzdolabında üremesi beklenmeyen bakterilerin, Listeria gibi istisnai türlerin enfeksiyon yaratabileceğini vurguladı. Bu bakteriler ağız yoluyla vücuda girerek hastalıklara yol açabiliyor.

Hafif ateş, bulantı ve ishal gibi belirtilere yol açsa da sağlıklı bireylerde ciddi bir tehdit oluşturmadığını belirten Hancı, hamileler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler için bu durumun tehlikeli olabileceğini dile getirdi. Bu gruptakilerde enfeksiyon kan dolaşımına geçip menenjit ve beyin iltihaplanması gibi ağır durumlara yol açabilir.

Listeria’nın, doğal ortamda yaygın olarak bulunduğunu belirten Hancı, bakterinin gıda ile insanların vücuduna geçebileceğine dikkat çekti. Kesimhanelerdeki hijyen eksikliklerinin bu tür bakterilerin gıda maddelerine bulaşmasına neden olabileceğini ifade eden Hancı, “Pişirilmediği takdirde gıdalardan bu bakterilerle karşılaşmamız mümkün” diyerek özellikle çiğ gıdaların pişirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Hamilelikte karşılaşılan risklerin ciddi boyutlara ulaşabileceğini belirten Hancı, ölü doğumların veya düşüklerin gerçekleşebileceğini belirtti. Ayrıca, kesimhanelerde pişmemiş etlerle pişmiş etlerin asla bir arada tutulmaması gerektiğine vurgu yaptı.

Tavuk etinin hazırlanması sonrası kullanılan aletlerin ve yüzeylerin hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Hancı, bu tür önlemler alınmadığında bulaş riskinin artacağını da ekledi.

Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Kurucu Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık ise ‘Listeria monocytogenes’ nedeniyle tavuk eti üretimi ve yumurta üretiminde kaydedilen düşüşü aktardı. Ocak 2025’te 233 bin tona düşen tavuk eti üretiminin yanı sıra yumurta üretiminde de benzer oranda azalışın yaşandığını söyledi. Bu durumun, tüketicilerin ürün alma konusundaki tereddütlerinden kaynaklandığını belirtti.