Cengiz Altunbaş, Gaziantep’te Antika Saatleri Ustalıkla Tamir Ediyor

Gaziantep’te antika saat tamircisi Cengiz Altunbaş, 57 yaşında ve 50 yıllık mesleğini babasından devralarak sürdürüyor. 10 metrekarelik dükkanında, geçmişe özlemle eski saatleri tamir eden Altunbaş, bu zorlu mesleğin sevgi ve sabır gerektirdiğine vurgu yapıyor.

Gaziantep’te antika saat tamircisi Cengiz Altunbaş, 57 yaşında ve 50

Gaziantep’te, 57 yaşındaki Cengiz Altunbaş, babasından miras kalan 10 metrekarelik dükkanında antika saatler tamir ederek geçimini sağlıyor. Merhum babası Ali Rıza Altunbaş’tan devraldığı ustalıkla yıllardır bu mesleği icra eden Altunbaş, eski ve bozuk saatleri, modern teknolojinin olanaklarına yenik düşmeden onarıyor.

Karagöz Mahallesi’nde bulunan dükkanında baba mesleğini yaşatmaya devam eden Altunbaş, bu unutulmaya yüz tutmuş sanatla hem kendini hem de babasını anıyor. Küçük yaştan itibaren babasının yanında çıraklık yaparak mesleğe adım atan Altunbaş, 15 yaşında ise tamir işinin detaylarını öğrenmiş. Yüzyıllar öncesine kadar uzanan antika saatlerin mekanik parçalarını yeniden üreterek hayat veriyor.

Tamir süreçleri bazı saatler için günlerce, aylarca sürebiliyor. Altunbaş, el işçiliği ile ürettiği bu değerli saatleri ilk günkü gibi çalışır hale getirirken, 50 yıldır büyük bir tutku ile bu işte çalıştığını vurguluyor. Günün erken saatlerinde dükkanını açarak işine dört elle sarılan Altunbaş, mesleğini devredecek genç ustalar bulamadığı için derin bir üzüntü yaşıyor.

Altunbaş, saat tamirciliği yolculuğuna 6 yaşında başladığını ve onun ardından bu işi sürdürdüğünü söyleyerek, “Gaziantep’te bu işin ustası ben oldum, 1992 yılında babam vefat etti ve o günden beri bu mesleği devam ettiriyorum” dedi.

Eğitim hayatının ardından kalfa ve usta olarak mesleğini icra eden Altunbaş, eski saatlerin tamirinde daha çok deneme yanılma yöntemine başvurduğunu da sözlerine ekliyor. “60-80 ve 100 yıllık antika saatleri tamir etmekteyim. Bu meslek, ancak sevilerek yapılır” şeklinde konuşuyor.

Antika saatlerin yanı sıra birçok çeşidi de tamir ettiğini belirten Altunbaş, “Duvar, kol ve cep saatleri dükkanıma geliyor. Bu saatleri tekrar çalışır duruma getiriyoruz” diyerek işine olan tutkusunu dile getiriyor.

Son olarak, mesleğinin çok fazla sabır gerektirdiğini söyleyen Altunbaş, “Bozuk bir saati onarmak, o saatin çalışmaya başlaması; tarife edilmeyecek bir duygudur” açıklamasıyla mesleğine olan bağlılığını ifade ediyor.