Cengiz İnşaat, Akdeniz, Balkanlar ve Orta Avrupa’yı bir araya getiren Karavanke Tüneli’ndeki altyapı çalışmalarını başarıyla tamamladı. Avusturya ve Slovenya sınırında yer alan bu tünel, Avrupa ulaşımı açısından büyük önem taşımaktadır ve doğu tüpünün 2026’nın ilk üç ayında açılması planlanmaktadır. Projenin, Slovenya sınırları içinde bir Türk yüklenici tarafından inşa edilen ilk altyapı projesi olma özelliği taşıdığı bildirildi.
Karavanke Tüneli, Slovenya üzerinden Avusturya’ya giden karayolu ağında kritik bir nokta olup, Cengiz İnşaat tarafından yürütülen önemli bir aşama daha tamamlandı. Alp Dağları’ndaki stratejik geçiş noktası olan bu tünelde, mekanik sistemler, asfalt kaplamalar, beton yolu inşaatı, epoksi boya imalatları, ışıklandırma ve havalandırma sistemleri gibi gerekli tüm altyapı çalışmaları sona erdi. 2026’nın ilk çeyreğinde trafiğe açılması beklenen tünelin toplam uzunluğu 7.822 metre olacak; Cengiz İnşaat, Slovenya sınırları içindeki 3.446 metrelik bölümünü inşa etmiş olacak.
Bu proje, 8 ülke arasında ulaşım ağını geliştirirken uluslararası ticaret ve turizm hareketliliğine de önemli bir destek sağlayacak. Cengiz İnşaat Proje Müdürü Mert Çevik, geçen yıl nisan ayında gerçekleştirilen ışık görme töreninin ardından çalışmaların hızlı bir şekilde ilerlediğini belirtti. “Karavanke Tüneli, uluslararası ulaşımda kritik bir rol oynamaktadır. Projede yer almak bizim için büyük bir gurur kaynağı” dedi. Çevik, elektromekanik sistemlerin yüklenicisi olan Avusturyalı firma ile paralel olarak çalıştıklarını ve üstyapı inşaatına odaklanarak 2026’da tüneli tamamlamayı hedeflediklerini ifade etti.
Proje, 120,2 milyon euro ihale bedeli ile Avrupa Birliği tarafından finanse edilmekte ve tünelin yanı sıra 165,2 metre uzunluğunda ardgermeli köprü ve tünelin havalandırma sistemlerinin yönetileceği bir portal binası ile 1.000 metrekarelik üç katlı bir idare binası inşaatı da tamamlandı. Projenin tamamlanmasıyla birlikte tünel açıldığında, toplamda 15 milyon aracın geçiş yapması bekleniyor.