Alaçatı Turizm Derneği tarafından düzenlenen “Bridge of Hope” isimli proje çerçevesinde, Ukrayna’nın Sumi bölgesinden gelen 28 çocuk ve anneleri Çeşme’de misafir ediliyor. Savaşın olumsuz etkilerinden uzaklaşmaları ve farklı kültürlerle tanışmaları amaçlanan bu proje, Ukrayna Büyükelçiliği’nin katkılarıyla hayata geçirildi. Çocuklar, bir hafta boyunca Boyalık Otel’de konaklayarak hem tatil yapacak hem de Çeşme’deki çeşitli kültürel ve sportif etkinliklere katılacaklar.
Çocukların Çeşme’ye gelecekleri gün öncesi önemli bir toplantı yapıldı. Bu toplantıda, Ukrayna Ankara Büyükelçiliği’nden Maslahatgüzar Oleksii Chernyshev, Müsteşar Konstantyn Fedorenko, Birinci Katip Borys Uvarov ve Üçüncü Katip Yaroslava Yaremenko gibi isimler yer aldı. Türkiye’den ise Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı, Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, Belediye Başkan Yardımcısı Onur Gülin ve Alaçatı Turizm Derneği Başkanı Kerem Ünsal’ın yanı sıra birçok iş insanı ve sivil toplum temsilcisi toplantıya katılım gösterdi.
Maslahatgüzar Chernyshev, bu anlamlı projeye destek veren Alaçatı Turizm Derneği’ne ve katkıda bulunan Türk iş insanlarına teşekkür ederek, çocukların güzel bir tatil geçirmesini umduğunu ifade etti.
“Savaşın etkilerini hafifletmeyi amaçlıyoruz”
Alaçatı Turizm Derneği Başkanı Kerem Ünsal, projenin amacını şu şekilde açıkladı: “Bridge of Hope projesi, savaşın etkisinde kalan çocuklara moral kazandırmayı ve onları kısa bir süreliğine de olsa travmatik koşuldan uzaklaştırmayı hedefliyor. Projenin ilk bölümünü Çeşme’de gerçekleştirmekteyiz; savaşın zorbalıklarından etkilenen çocukların rehabilitasyonunu ve travma sonrası iyileşmelerini sağlamayı amaçlıyoruz. Burada çocuklar dinlenip, unutulmaz anılar biriktirecek. Onlar için zengin bir etkinlik programı hazırlandı. Çocuklar, tatil süreleri boyunca çeşitli kültürel ve sportif aktivitelere katılarak günlerini keyifli ve öğretici şekilde geçirecekler.”
Planlanan Etkinlikler
Sanat Etkinlikleri: Çocuklar, Çeşme’nin tarihi yel değirmenleri alanında tanınmış bir duvar sanatçısının eşliğinde mural çalışması yapacaklar.
Gastronomi Deneyimi: Michelin listesinde yer alan bir restoranda şeflerle birlikte yemek yapma fırsatı bulacaklar; Ukraynalı anneler de kendi mutfak kültürlerini tanıtacaklar.
Su Sporları ve Doğa Aktiviteleri: Windsurf ve çeşitli su sporları aktiviteleri organize edilip, Türk ve Ukraynalı çocukların birlikte ağaç dikeceği bir ağaçlandırma alanı oluşturulacak.
Kültürel Geziler: Erythrai, Efes Antik Kenti ve Meryem Ana Evi ziyaret edilecek.
Müzik ve Sahne Sanatları: Mustafa Boran Durgun yönetimindeki Mavi Canlar Orkestrası ile her akşam prova yapılacak ve 21 Mart Cuma günü büyük bir konser gerçekleştirilecektir.
Savaşın Yansımaları Sergileri
Proje kapsamında, iki ayrı serginin açılışı da yapıldı. Çeşme Belediyesi Alaçatı Ek Hizmet Binası’nda açılan sergilerden biri, savaş mağduru Ukraynalı çocukların eserlerine ev sahipliği yapan “Ukrayna Rüyasının Yüzleri” isimli sergi oldu. Diğer sergide ise savaş öncesi ve sonrası Ukrayna şehirlerine dair sanal gerçeklik (VR) teknolojisi ile sunum yapıldı.
“Umut köprüleri oluşturalım”
Kerem Ünsal, projeye destek olanlara teşekkür ederek şu mesajı iletti: “Bu çocuklara sevgi ve destek sunarak, onların iyileşmelerine ve yeniden gülümsemelerine yardımcı olmaktan mutluluk duyuyoruz. Destekleriniz, bu çocukların yaşamlarında büyük bir fark yaratacaktır. Birlikte umut köprüleri kuralım ve savaşın yükü altında büyüyen çocuklara moral ve umut olalım.”