Çocuk Dergilerindeki Reklamlarla Küçük Vatandaşın Tüketim Alışkanlıkları Değişiyor

Yapılan bir araştırma, 1928-2020 yılları arasında çocuk dergilerindeki reklamların evrimini ortaya koydu. Yaşar Üniversitesi doktora öğrencisi Pınar Ayşe Tuncer, çocukların Cumhuriyet’in ilk dönemlerinde tutumlu birey olarak tanıtılırken, günümüzde tüketim odaklı hale geldiğini vurguladı.

Yapılan bir araştırma, 1928-2020 yılları arasında çocuk dergilerindeki reklamların evrimini

1928 ile 2020 yılları arasında çocuk dergilerindeki reklamların incelendiği bir araştırmada, Cumhuriyetin ilk dönemlerinde bankaların reklamlara büyük yer verdiği ve çocukların tasarruflu bireyler olarak teşvik edildiği vurgulandı. Ancak, son otuz yılda çocukların tüketim odaklı bir kimlik kazandıkları ifade edildi.

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi doktora öğrencisi Pınar Ayşe Tuncer, günümüzde medya araçlarının gelişmesiyle birlikte çocukların tüketim öznesi haline geldiğini belirtti. Danışmanlığını Dr. Öğr. Üyesi Ürün Yıldıran Önk’ün yaptığı tez çalışmasında, Tuncer, 36 dergi ve 112 reklamı inceledi. Araştırma, Cumhuriyetin başlangıcındaki banka reklamlarının, çocukları tutumlu bireyler olarak özendirdiğini, ancak zamanla bu rolün tüketecek ve tükettirecek çocuk figürüne dönüştüğünü ortaya koydu. Tuncer, bu çalışmanın çocuk dergilerinde yer alan reklamlar aracılığıyla çocukların nasıl bir tüketim sürecine girdiğini araştırmayı hedeflediğini ifade etti.

Pınar Ayşe Tuncer, her on yılda bir dört dergi seçerek gerçekleştirilen detaylı araştırmada özellikle banka reklamlarına dikkatin çekildiğini belirtti. İlk dönemlerde çocuklara tasarruf etmeyi teşvik eden kumbara reklamlarının varlığının yanı sıra, ilerleyen yıllarda çocukların tüketime yönlendirilme süreçlerini ortaya koyan bir değişim olduğu ifade edildi. Tuncer, gıda reklamlarındaki dönüşümü de ele alarak, çocukların sağlıklı bir birey profili yerine, atıştırmalıklarla beslenen ve sürekli tüketim yapan bir karakter haline geldiğini vurguladı.

Dr. Öğr. Üyesi Ürün Yıldıran Önk ise, banka reklamlarının çocuklara yönelik önemli bir mesaj taşıdığını ifade etti. Geçmişte çocuklara tasarrufu öğretme amacı güden reklamlara karşılık, günümüzde çocuklara tüketim alışkanlıkları aşılandığını ve onların gelecekteki tüketiciler olarak görülerek ailelere de ulaşmaya çalışıldığını dile getirdi.