Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pelin Aytaç Uras, çocuklar arasında son günlerde sıkça görülen influenza enfeksiyonuna dikkat çekti. Dr. Uras, “İnfluenza, sağlıklı çocuklarda genellikle komplikasyonsuz bir şekilde kendiliğinden iyileşse de, nadir durumlarda ciddi komplikasyonlara ve hatta ölüme sebep olabilmektedir” şeklinde uyarıda bulundu.
Liv Hospital Samsun’un Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nde görev yapan Uzm. Dr. Pelin Aytaç Uras, “influenza” ile ilgili bilgi verdi.
İnfluenza virüsünün A, B ve C türleri olduğuna dikkati çeken Uzm. Dr. Uras, “Hastalık kişiden kişiye damlacık yoluyla bulaşmaktadır. Ancak yüzeylerin enfeksiyon yayılımındaki rolü sıklıkla gözden kaçırılmaktadır. Virüsle kontamine olmuş masa, kapı kolu ya da oyuncak gibi nesnelere dokunan bir birey, ardından elini göz veya ağız mukozasına değdirdiğinde hastalığın bulaşmasını sağlayabilir. Bu durum çocuklar için özellikle önemlidir. Virüsün kuluçka süresi 1 ile 4 gün arasında değişirken, nadiren 7 güne kadar uzayabilir. Hastalığın zirve noktası, belirtilerin ortaya çıkmasından 24 ila 48 saat sonra ulaşır ve daha sonra yavaşça azalır. Bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklarda bulaştırıcılık süresi daha uzun olabilir” ifadelerini kullandı.
Uzm. Dr. Uras, influenza belirtilerini de şöyle açıkladı: “Ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve yorgunluk, enfeksiyonun klasik başlangıç belirtileridir. Bu belirtileri boğaz ağrısı, öksürük ve burun akıntısı izler. Genellikle iki ila beş gün içinde iyileşme görülür. Ancak yüksek ateş veya yeni gelişen semptomlar, potansiyel komplikasyonların habercisi olabilir. Virüsün yayılımı genelde hastalığın başlangıcından sonraki ilk 5 gün içinde görülür, bu yüzden doğrulayıcı testlerin bu süre içinde yapılması önemlidir. Enfeksiyon riski taşıyan çocuklarda, belirtilerin hızla kötüleşmesi durumunda, özellikle ilk 48 saat içinde antiviral tedaviye başvurulmalıdır” dedi.
Dr. Uras, influenza enfeksiyonundan korunmanın en etkili yönteminin her yıl aşılanmak olduğunu belirtti ve “Aşının sağladığı bağışıklığın her yıl azalmasından dolayı, her sezon aşı olunması gerekmektedir. Influenza aşıları, bir sonraki influenza mevsiminde yaygın olabilecek üç farklı virüs tipine göre yeniden hazırlanır. Ayrıca, influenza tedavisinde semptomatik destek, bol sıvı tüketimi ve dengeli beslenme de önemlidir. Antibiyotik kullanımı ise bu enfeksiyonda yer bulmaz. Belirtilerinde dirençli ateş ve iştahsızlık görülen çocukların mutlaka bir çocuk hekimine danışması önerilir” şeklinde konuştu.