Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma çabaları kapsamında önemli bir gelişme yaşandı. 4. Türkiye Döngüsel Ekonomi Haftası, Denizli Sanayi Odası (DSO) tarafından düzenlendi. Bu etkinlik, kamu ve özel sektörden birçok profesyoneli, Türkiye ve Avrupa’dan sektördeki önde gelen isimleri bir araya getirdi. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Jurgis Vilcinskas ile DSO Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu, iş birliği olanaklarını değerlendirdi.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan DSO Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu, 4. Türkiye Döngüsel Ekonomi Haftası’na ev sahipliği yapmanın kendileri için büyük bir memnuniyet kaynağı olduğunu ifade etti. Başkan Kasapoğlu, döngüsel ekonominin çevresel bir gereklilik olmanın ötesinde, iş dünyasına rekabet avantajı sağladığını ve sürdürülebilir büyümeyi destekleyen bir model olduğunu vurguladı. “Denizli, Türkiye’nin önemli ihracat merkezlerinden biri olarak bu dönüşümde kritik bir rol oynuyor. Oda olarak, üyelerimizin yeşil dönüşüm sürecinde destek vermek ve şehrimizi temiz üretim merkezi haline getirmek için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Sürdürülebilirlik Çalışma Grubu ile oluşturduğumuz yeşil dönüşüm birimi, odamızı daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşturdu. Geçtiğimiz iki yılda yürüttüğümüz farkındalık projeleri ve uluslararası eğitimlerle üyelerimize katkı sağlamaktayız. Akdeniz Havzası’nda yer alan AB destekli programlarla, etkimiz artacak. Ayrıca, Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın 12,8 milyon TL hibe desteğiyle yakında açacağımız Güney Ege Yeşil Dönüşüm ve Verimlilik Test Merkezi ile enerji verimliliği alanında çalışmalar yapmayı hedefliyoruz. GEKA ile gerçekleştirdiğimiz Sürdürülebilirlik Olgunluk Analizi Projesi, ikiz dönüşüm süreçlerimize hız katacaktır. Model Fabrika’nın açılışı ise büyük bir heyecanla beklenmektedir ve Mayıs ayının sonunda hizmete girmesini planlıyoruz.” dedi.
“Türkiye’nin bu dönüşüm sürecinde birlikte hareket etmeye ve yatırım yapmaya hazırız” diyen Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Jurgis Vilcinskas, döngüsel ekonomi haftasında olmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirdi. “Yeniden düşünmek, yeniden tasarlamak, geri dönüştürmek, ticarileştirmek ve büyütmek” gibi kavramların etkinliği en iyi şekilde tanımladığını belirtti. Geleneksel doğrusal ekonomi modelinin artık sürdürülebilir olmadığını vurgulayan Vilcinskas, Türkiye’nin genç iş gücü ve üretim merkezlerinden biri olma potansiyelinin döngüsel ekonomiye geçişte önemli bir fırsat sunduğunu ifade etti.
DCube Sürdürülebilirlik ve Döngüsel Ekonomi A.Ş. Kurucu Ortağı Gülcan Ergün, 2025 yılının döngüsel ekonomi alanında yoğun bir hareketlilik sağlayacağını belirtti. Ergün, 2018 yılından bu yana döngüsel ekonomi modelinin yaygınlaştırılması için çalışmalar yürüttüklerini, ancak geçiş sürecinin zorlu olduğunu kaydetti. Denizli’nin konuyu önceliklendirmesinin önemine değinen Ergün, DSO’nun yürüttüğü sürdürülebilirlik çalışmalarının örnek teşkil edebileceğini düşündüğünü söyledi.
Hedefler İçin İş Dünyası Yönetim Kurulu Üyesi Canberk Mersin de, dönüşüm sürecinde kaydedilen ilerlemelerden bahsetti. 2020’de düzenledikleri ilk döngüsel ekonomi buluşmalarının sonuçlarının 2021’de meyve vermeye başladığını aktararak, Türkiye’nin ilk döngüsel ekonomi haftasını gerçekleştirdiklerini ifade etti.
AB Türkiye Delegasyonu desteğiyle düzenlenen etkinlik, Türkiye ve Denizli’nin döngüsel ekonomiye geçişini hızlandırarak sürdürülebilir bir gelecek için farkındalık yaratma amacını taşımakta. ‘Daha az atık, daha fazla değer’ temasıyla gerçekleştirilen bu etkinlik, Denizli’nin sanayi dönüşümüne önemli katkılar sağlayacak. 22 uzman konuşmacının yer aldığı etkinlikte, döngüsel ekonomi, sürdürülebilir üretim ve yeni iş modelleri gibi konular derinlemesine ele alındı.