Diyabet Hastaları İçin Ramazan’da Oruç Tutma Kararı Hekim Onayına Bağlı Olmalı

Diyabet hastalarının Ramazan ayında oruç tutmadan önce doktoru ile görüşmesi gerektiğini belirten Liv Hospital Samsun Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları’ndan Doç. Dr. Gülçin Cengiz Ecemiş, hastaların yaşı, kullandığı ilaçlar ve sağlık durumunun göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.

Diyabet hastalarının Ramazan ayında oruç tutmadan önce doktoru ile görüşmesi

Ramazan ayı içerisinde diyabet hastalarına yönelik önemli uyarılarda bulunan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği’nden Doç. Dr. Gülçin Cengiz Ecemiş, diyabetli bireylerin oruç tutma kararı almadan önce göz önünde bulundurması gereken bazı kriterlerin bulunduğunu belirtti. Ecemiş, “Bireyin yaşı, şeker hastalığı süresi, kullandığı ilaçlar, diyabete bağlı ek hastalıklar ve takip süreçleri gibi faktörler dikkatlice analiz edilmeli. Bu unsurlar ışığında hastanın risk durumu netleştirilir. Oruç tutmak isteyen diyabet hastalarının mutlaka sağlık profesyonelinden onay almaları gerekir” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Ecemiş, oruç tutmasının sakıncalı olabileceği bireyler hakkında da bilgi verdi. İnsülin kullanan hastaların yanı sıra, bazı özel durumlar taşıyan kişilere de oruç tutmalarını tavsiye etmediğini vurguladı. “İnsülin veya oral antidiyabetik ilaçlar kullanan, hastalığı kontrol altına alamayan, önceden kardiyovasküler veya nörolojik komplikasyonlar yaşayan ve böbrek sorunları olan bireylerin oruç tutmalarını öneremiyoruz” dedi.

Hekim onayının önemine dikkat çeken Ecemiş, şeker hastalarının oruç tutma isteği ile ilgili olarak doktorlarıyla detaylı bir değerlendirme yapmalarını önerdi. “Eğer hastanın şeker takibi yeterli düzeyde ise ve kullandığı şeker ilaçları uzun etkili değilse, hekimi ile uygun bir diyet programı oluşturup oruç tutmayı değerlendirebilir. Fakat bu süreçte düzenli kan şekeri ölçümlerinin yapılması ve dikkatli bir şekilde izlenmesi zorunludur. Lütfen bir sağlık uzmanının görüşü olmadan kesinlikle karar almayın” diyerek uyarıda bulundu.