Diyarbakır’da Başarıyla Ameliyat Olan Özbek Kadın, Rahim Ağzı Kanserini Yendi

Özbekistan’dan Diyarbakır’a gelen 53 yaşındaki Gulshanoy Latıpova, Memorial Diyarbakır Hastanesi’ndeki başarılı bir cerrahi operasyonla rahim ağzı kanserini atlattı. Ameliyatı gerçekleştiren Doç. Dr. Mehmet Şükrü Budak, hastalığın erken teşhis ve düzenli tarama ile önlenebileceğine dikkat çekti. Latıpova, tedavi süreci sonrası sağlık durumunun iyi olduğunu belirtti.

Özbekistan'dan Diyarbakır'a gelen 53 yaşındaki Gulshanoy Latıpova, Memorial Diyarbakır Hastanesi’ndeki

Özbekistan’dan Diyarbakır’a gelen 53 yaşındaki Gulshanoy Latıpova, Memorial Diyarbakır Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nde Doç. Dr. Mehmet Şükrü Budak tarafından başarılı bir operasyon geçirerek rahim ağzı kanserini atlattı.

Şiddetli karın ağrısı ile vajinal kanama şikayetleri ile hastaneye müracaat eden Latıpova, yapılan muayene ve testlerin ardından rahim ağzı kanseri teşhisi aldı. Sonrasında, Dr. Budak’ın önderliğinde zamanında müdahale ile gerçekleştirilen cerrahi işlem neticesinde hastanın sağlığına kavuşması sağlandı.

Doç. Dr. Mehmet Şükrü Budak, bu hastalığın genellikle cinsel yolla bulaşan bir virüs yüzünden oluştuğunu ifade ederek uygun tarama yöntemleriyle çoğu durumda rahim ağzı kanserinin önlenebileceğini kaydetti. Budak, “Lezyon aşamasında tanı koyarak, ameliyat ile tedavi imkanı bulabiliyoruz. Ancak düzenli jinekolojik kontrolleri ihmal eden hastalarda kanserleşme durumuyla karşılaşabiliyoruz ya da ileri evreye geçmiş hastalıklarla mücadale etmek durumunda kalabiliyoruz.” dedi.

Hastanın başvuru nedeni olarak karın ağrısı ve kanamaları olduğunu belirten Dr. Budak, “Muayenemde rahim ağzında yaklaşık 6 santimetre büyüklüğünde bir kitle tespit ettik. Aldığımız biyopsi sonrasında bunun rahim ağzı hastalığı olduğunu doğruladık. Tetkiklerde bunun sadece rahim ağzında kaldığını, lenf nodları ve çevre dokularda yayılım olmadığını anladık. MR ve PET-CT ile de durumun doğruluğunu sağladıktan sonra rahim ağzı kanseri ameliyatını gerçekleştirdik. Ameliyat sonrasında hastamız sağlığına kavuşarak taburcu oldu. Patoloji sonuçları hastalığın rahim ağzıyla sınırlı olduğunu gösterdi, fakat nüks riski olduğu için hastayı ışın tedavisi uygulamaya karar verdik.” açıklamasında bulundu.

Rahim ağzı kanserinden korunmak için alınması gereken önlemler hakkında bilgi veren Budak, “21 yaşından itibaren düzenli jinekolojik muayenelerimizi yaptırmalıyız. Smear tarama testlerine 21 yaşında başlamalı, 3 yılda bir, 30 yaşından sonra ise 5 yılda bir HPV testi yaptırmalıyız.” şeklinde tavsiyelerde bulundu.

Latıpova, ameliyat sonrası duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Özbekistan’dan geldim, sağlığım pek iyi değildi. Karın bölgemde yoğun bir ağrı vardı. Buraya geldikten sonra ameliyat oldum ve şimdi kendimi çok iyi hissediyorum. Burada bana yardımcı olan doktorlara, özellikle de Doç. Dr. Mehmet Şükrü Budak’a çok teşekkür ederim. Şu anda durumum oldukça iyi. Herkesten Allah razı olsun.” ifadelerini kullandı.