İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Burak Can, popüler olarak “sarı serum” olarak bilinen serumların, yanlış ve dikkatsiz bir şekilde kullanıldığında ölümcül sonuçlara yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. Dr. Can, “İlaç ve serum tedavilerinin mutlaka bir sağlık profesyoneli tarafından önerilmesi ve uygun tıbbi koşullarda uygulanması gerekmektedir. Serumun çabuk iyileştirdiği yanılgısı, yanlış tedavi yöntemlerinin sağlık ve yaşam açısından ciddi tehlikeler oluşturmasına neden olabilir.” şeklinde değerlendirdi.
Son zamanlarda basında yer alan “serum alımından sonra meydana gelen alerjik reaksiyonlar sebebiyle ölüm” haberleri, “Serumlar neden ölümü tetikler?” sorusunun gündeme gelmesine yol açtı. Acıbadem Adana Hastanesi’nden Dr. Burak Can, özellikle serum tedavilerinin daha hızlı iyileşeceği düşüncesiyle bazı hastaların doktorlara serum talebiyle başvurduğunu belirtti. Dr. Can, bu tür durumlarda en sağlıklı yaklaşımın mutlaka bir uzmana danışmak olduğunu vurguladı; doktorun duruma göre uygun önerilerde bulunabileceğini, ilaç yazabileceğini ya da serum verilmesini tavsiye edebileceğini söyledi.
Dr. Can, toplumun hastalıklara karşı daha hızlı iyileşmek isteğiyle sabırsız davrandığını ifade ederek, “Hızla iyileşme arzusu, beklenmedik ölümlere yol açabilir. Hastalarımızdan sıkça ‘Serum taktırmak istiyorum’ ya da ‘Serum bana iyi gelecek’ gibi sözler duyuyoruz. Ancak serum uygulamalarının yalnızca doktorlar tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.” dedi.
Dr. Can ayrıca, tüm ilaçların alerjik reaksiyon riski taşıdığını belirtirken, serumların da anaflaktik şok gibi ciddi durumlara yol açabileceğine dikkat çekti. Anaflaktik şok durumu için hızlı müdahalenin önemi büyükken, evde ya da acil müdahale imkanlarının yetersiz olduğu ortamlarda serum uygulamasının ölüm riski taşıdığını söyledi.
Damardan uygulanan tedavilerin genellikle olağanüstü çözümler olarak pazarlanmasına da değinen Dr. Can, “Özellikle ‘sarı serum’ veya ‘atom’ olarak adlandırılan serumlarda yoğun olarak B vitamini kullanıldığını ve bu vitaminlerin soğuk algınlığı tedavisinde etkili olmadığını söyleyebilirim. Bu tür serumların plasebo etkisi nedeniyle hastaların kendilerini iyi hissetmesi, tekrar serum taktırma isteği yaratıyor. Ancak sağlığını riske atan hastalar, daha önce kullandıkları ürünlerin bir alerjiye sebep olmayacağı garantisinin olmadığını unutmamalıdır.” dedi.
Son olarak, Dr. Can, evde ya da uygun olmayan yerlerde “demir tedavisi” veya “vitamin kokteyli” gibi farklı isimler altında serum uygulamalarına karşı dikkatli olunması gerektiğini ve her türlü ilaç ya da serumun mutlaka hekim önerisi ile uygulanması gerektiğinin altını çizdi.