Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde Elektronik Sigaralara Dikkat!

Her yıl 9 Şubat’ta kutlanan Dünya Sigarayı Bırakma Günü, sigara kullanımının zararlarını vurgulamakta. Uzm. Dr. Merda Erdemir Işık, elektronik sigaraların sigarayı bırakmaya yardımcı olmadığını, bağımlılığı sürdürdüğünü ve uzun vadeli zararlarının belirsiz olduğunu belirtiyor. Başarılı bırakma yöntemleri arasında profesyonel destek ve nikotin yerine koyma tedavileri yer alıyor.

Her yıl 9 Şubat'ta kutlanan Dünya Sigarayı Bırakma Günü, sigara

Her yıl 9 Şubat’ta gerçekleştirilen ‘Dünya Sigarayı Bırakma Günü’, sigaranın zararlarına karşı farkındalık yaratmak ve bağımlılığın üstesinden gelinmesi için teşvik edici bir etkinlik olarak kutlanıyor. Medicana Sağlık Grubu Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Merda Erdemir Işık, elektronik sigaraların son zamanlarda sigarayı bırakmak için popüler bir yöntem haline geldiğini belirterek, bu alternatifin gerçekten güvenli olduğunu söylemenin mümkün olmadığını ifade etti. Dr. Işık, “Bilimsel açıdan e-sigaraların uzun vadeli etkileri hakkında yeterli bilgi yok. Nikotin bağımlılığını sürdürdüğü için sigarayı bırakmayı kolaylaştıracağı düşünülen bu cihazlar, aslında o kadar da etkili değil.” dedi.

Dünya genelinde 2022 yılı itibariyle 15 yaş ve üstü tütün kullanıcılarının sayısı bir milyardan fazladır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan bir araştırmada, 2020’de erkeklerin %35.5’inin ve kadınların %7.9’unun tütün kullandığı ortaya kondu. Türkiye’de de Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, her gün tütün ürünü kullanan 15 yaş ve üzeri bireylerin oranı %28.3 seviyesine ulaşmıştır. Tütün kullanımı, kalp damar hastalıkları, solunum yolu hastalıkları ve 20’den fazla kanser türü gibi sağlık sorunlarına yol açabilir ve önlenebilir ölümlerin başlıca sebeplerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Uzm. Dr. Işık, yaşam boyu tütün kullanımının ortalama 10 yıllık bir ömür kaybına yol açabileceğini belirterek, e-sigaraların sigarayı bırakmak isteyenler için daha az zararlı olduğu yönündeki iddiaların doğru olmadığını vurguladı. E-sigaraların nikotin bağımlılığını tetiklediğini ve akciğer sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini dile getirdi. “Son yıllarda e-sigara kullanımıyla bağlantılı ciddi solunum hastalıkları bildirilmektedir.” diyen Dr. Işık, bu ürünlerin gençlere çekici bir alternatif olarak sunulmasına da dikkat çekti.

Bağımlılık konusunda DSÖ, e-sigaraların sigarayı bırakma yöntemleri arasında yer almadığını belirtmektedir. Uzm. Dr. Merda Erdemir Işık, sigarayı bırakma sürecine destek veren bilimsel yöntemleri şöyle açıkladı: “Kişisel destek almak, doktorlar ve sigarayı bırakma klinikleri aracılığıyla mümkündür. Nikotin yerine koyma tedavileri ile nikotin sakızı ve bantları kullanılabilir. Ayrıca terapi süreçleri ve bazı ilaçlar, sigara içme arzusunu azaltabilir. Elektronik sigaralar, kesin çözüm sunmamaktadır. Bu nedenle, bağımlılığından kurtulmak isteyen kişiler, bilimsel yöntemleri tercih etmeli ve profesyonel destek almalıdır. 9 Şubat, bu bağımlılıktan kurtulmak adına önemli bir fırsat olarak değerlendirilebilir.”