Ege Denizi’ndeki depremler için acil eylem planı hazırlanıyor!

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, Ege Denizi’ndeki depremlerle ilgili basın toplantısında, 5 büyükşehir belediyesinin acil eylem planı hazırlayacağını duyurdu. Zeybek, Türkiye’deki riskli konutların dönüştürülmesi için kaynak ayrılması gerektiğini vurgulayarak, kentsel dönüşüm sürecinin hızlandırılmasını talep etti.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, Ege Denizi'ndeki

Ege Denizi’nde gerçekleşen depremlerle ilgili olarak düzenlenen basın toplantısında konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, “Yarın itibariyle 5 büyükşehir belediyemiz, bir acil eylem planı hazırlayacak ve eşgüdüm toplantısı gerçekleştirecek. Ege Bölgesi’nde potansiyel bir sorun yaşanması durumunda alınacak önlemler için belediyemizin acil eylem planı hazır duruyor” dedi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Ege Denizi’nde 28 Ocak’tan bu yana 4,8 büyüklüğünde 400’den fazla deprem meydana geldiğini açıkladı. Santorini Adası’nın kuzeydoğusunda meydana gelen yer sarsıntıları ise 4,9 büyüklüğüne ulaşarak 100’den fazla depremle devam etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen basın toplantısında Zeybek, Ege Denizi’nde yaşanan sismik dalgalanmaların bölge için ağır sonuçlar doğurabileceği konusunda uyardı. Yunanistan’ın bu konuda gerekli tedbirleri aldığını belirten Zeybek, Türkiye’nin ise yetersiz kaldığını ifade etti. “CHP olarak, İzmir, Aydın, Muğla, Manisa ve Denizli Büyükşehir Belediye başkanlarımızla, 2020 İzmir depreminin ikinci yıl dönümünde, depremlerle ilgili yapılması gerekenleri görüştük” diye belirtti.

Yetkili kurumlardan gelen verilerle Türkiye’deki riskli yapıların tespit edildiğini söyleyen Zeybek, “Raporda, Türkiye’deki 6,7 milyon riskli konutun 20 yıl içerisinde dönüştürülmesi gerektiği belirtiliyor. Kahramanmaraş depreminin ardından yıkılan 670 binden fazla konuttan yalnızca 201 bini tespit edilmiştir” dedi. 350 bin konutun yıllık dönüşüm hedefi olduğunu ifade etti ancak 2 yılda sadece 201 bin konutun tamamlandığını vurguladı. Zeybek, sürecin hızlanması için alışılmış yöntemlerden vazgeçilerek etkin bir şekilde harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.

Zeybek, 1999 depreminden sonra inşa edilen yapıların büyük risk taşıdığına dikkat çekerek, toplanan deprem vergisinin nereye harcandığını sorguladı. Yüksek faiz ve enflasyon ortamında kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesinin zorlaştığını belirtti. Zeybek, “Kentsel dönüşüm süreçleri için belediyelere yeterli kaynak ayrılmadığı gibi geçmiş borçların da yapılandırılması gerçeği göz ardı ediliyor” dedi.

Toplantıda sözlerine devam eden Zeybek, “Depreme dayanıksız yapıların dönüştürülmesi için gerekli finansmanın sağlanması şarttır. Hükümet, yerel yönetimlerin bu süreçte etkin rol oynaması için borçlarını yapılandırmalıdır” dedi. Belediyelerin de kentsel dönüşüm projeleri için kaynak yaratabilmesi adına hızlı aksiyon alması gerektiğini söyledi.

Ayrıca, İzmir ve çevresinde oluşabilecek tsunami tehlikesine karşı bir erken uyarı sisteminin acilen kurulması gerektiğine dikkat çeken Zeybek, “Bu sistem, Ege kıyılarındaki büyükşehir sınırları içinde kesinlikle hayata geçirilmelidir” diye ekledi. Toplantıda ayrıca CHP Genel Başkan Yardımcıları ve ilgili büyükşehir belediye başkanları da bir araya geldi.