Elisa Nazlı bebek, doğumsal kalp hastalığına karşı geçirdiği başarılı ameliyat sonrası sağlığına kavuştu

Doğumsal kalp hastalığı ile doğan 15 Ocak doğumlu Elisa Nazlı, 12 günlükken başarılı bir açık kalp ameliyatı geçirdi. Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hacer Kamalı, erken tanının önemine dikkat çekerek, aileleri uyardı. Baba Doruk Zombaba, “Her gün güzel haberler aldık, yeniden doğmuş gibi oluyoruz” dedi. Elisa, tedavisinin ardından taburcu edildi.

Doğumsal kalp hastalığı ile doğan 15 Ocak doğumlu Elisa Nazlı,

Doğumsal kalp hastalığıyla dünyaya gelen Elisa Nazlı adlı bebek, 12 günlükken gerçekleştirilmiş açık kalp ameliyatıyla sağlığına kavuştu. 7-14 Şubat tarihleri arasında kutlanan Doğumsal Kalp Hastalıkları Farkındalık Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulunan Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hacer Kamalı, “Kalbinde tamamen bir düzeltme sağladık, bu hastalık kalp hastalıkları arasında oldukça nadir, yaklaşık yüzde 1 oranında görülüyor. Endişeli anlarımız oldu çünkü hastalığın seyri ağırdı. Aileler, bebeklerinde en küçük morarma, nefes darlığı veya çabuk yorulma gibi belirtiler gözlemlediklerinde, bir çocuk hekimine başvurmalarını önemle tavsiye ediyoruz. Doğuştan kalp hastalıkları önemli bir grup, çoğu ameliyatla düzeltilebilen hastalıklardır ve erken tanı bu noktada kritik” ifadelerini kullandı. Eliza’nın babası Doruk Zombaba ise, “Günler geçtikçe iyi haberler aldık; onunla birlikte yeniden hayata dönmüş gibi hissediyoruz, şükürler olsun” dedi.

Her yıl birçok bebeği etkileyen doğumsal kalp hastalıkları, Büyükçekmece’de yaşayan ve 32 yaşında olan Yeşim ve Doruk Zombaba çiftinin 15 Ocak’ta doğan 3. çocukları Elisa Nazlı’nın da hayatını etkiledi. Kalp rahatsızlığı sebebiyle doğum sonrası özel bir hastaneye sevk edilen bebek, acilen ameliyat edilmesi gerektiği belirtilerek Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yönlendirildi. 25 Ocak’taki nakil sonrası, Doç. Dr. Okan Yıldız ve Doç. Dr. Hacer Kamalı’nın bulunduğu sağlık ekibi, Elisa Nazlı için tetkikler gerçekleştirdi. Doğuştan kalp hastalıkları arasında yalnızca yüzde 1 oranında görülen total anormal pulmoner venöz dönüş anomalisi tanısı konuldu ve bebek 12 günlükken acil olarak ameliyata alındı. Ameliyat başarıyla sonuçlandı ve aile rahat bir nefes aldı. Kamalı, 7-14 Şubat Doğumsal Kalp Hastalıkları Farkındalık Haftası vesilesiyle Elisa’nın durumu hakkında bilgi verirken, doğumsal hastalıklar üzerine aileleri uyardı.

Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hacer Kamalı, bebeğin durumunu değerlendirirken, “İstanbul’daki bir özel hastanede yapılan ekokardiyografi sonucu kalp hastalığı tespit edildi ve ameliyat gerekliliği düşünüldü. Bebek 10 günlükken teşhisi koyarak tomografi ile de doğruladık. Anormal venöz dönüş anomalisi olan bu durumda, damarların tıkanması acil müdahaleyi zorunlu kılmaktadır. Bu bebekte de tanı konulduktan iki gün içerisinde ameliyatını gerçekleştirdik; ameliyatsız tedavi imkanı yok. Hastalığın kesin bir nedeni yok; genetik faktörler veya annenin farkında olmadan maruz kaldığı bazı etkileyiciler rol oynamaktadır. Ameliyat yaklaşık 5-6 saat sürdü. Aileye, bu bebeğe kalp hastalığı etiketi yapıştırmamalarını, çünkü kalbini tamamen düzelttiğimizi söyledim. Takiplere devam edecek ancak şu an için bir sorun yok” dedi.

Erken tanının hayati önemi hakkında görüş belirten Doç. Dr. Kamalı, “Doğuştan kalp hastalıkları, her 100 doğumdan birinde görülmekte ve kalp hastalıkları içinde yüzde 1 gibi düşük bir oranı temsil etmektedir. 12 günlükken ameliyat edilmesi gerekiyordu ve endişeli anlarımız oldu. Anne karnında ultrason ve ekokardiyografi ile bu hastalıkların tespit edilmesi mümkündür. 7-14 Şubat Doğuştan Kalp Hastalıkları Farkındalık Haftası kapsamında anne babalara önemli uyarılarda bulunuyoruz. Bebeğinizde en küçük morarma, nefes darlığı veya beslenme sorunları olursa hemen bir uzmanla iletişime geçmelisiniz. Doğuştan kalp hastalıkları genellikle ameliyat ile düzeltilebilen hastalıklar arasında yer alıyor, bu nedenle erken tanı çok kritik” dedi.

Tedavi sürecinde zorlu anlar yaşadıklarını belirten anne Yeşim Zombaba, “Ağır bir doğum süreci geçirdik ve solunum problemleri nedeniyle özel hastaneye sevk edildik. Orada yapılan EKO sonuçlarının ardından farklı bir sorun tespit edildi ve buraya yönledirdik, bebeğimiz acil olarak ameliyata alındı. Gerçekten ciddi bir durum vardı. Şimdi çok şükür ki iyi durumdayız. Her şeye hazırdık ama aynı zamanda umudumuzu hiç kaybetmedik, çünkü doktorlarımıza güveniyorduk” şeklinde konuştu.

Baba Doruk Zombaba ise, “Çocukların hastalık süreçleri ebeveynler için oldukça zorlayıcı. 4. tarama testinde kalp kapakçığında bir sorun olduğu belirlendi. Tam zamanında hastanede doğum yapmanın önemi de buradan kaynaklanıyordu. İlgili hastaneye geçtikten sonra bebeğimizin nefes darlığı yaşadığı açıklandı. Sonrasında, kirlilik nedeniyle acil ameliyat olması gerektiği ifade edildi. Gün geçtikçe güzel gelişmeler yaşadık, bu durum bizi yeniden hayata döndürdü. Sonuçta evlat her şeyden değerlidir, şükürler olsun o şimdi tamamen iyi. Kardeşleri onu hasretle bekliyor” dedi.

Yaklaşık 3 hafta hastanede tedavi gören Elisa Nazlı bebek, kontrollerini sürdürecek şekilde taburcu edildi.