Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kursları’nda (KO-MEK) işaret dili eğitimi alma yoluna giden emekli Albay Gökalp Atılmış, 142 farklı işaret dilinin tek bir çatı altında toplanması için bir proje başlattı.
KO-MEK aracılığıyla işaret dilini öğrenmek ve kendini bu alanda geliştirmek isteyen Atılmış, işaret dilindeki çeşitliliği azaltmak ve bu dili evrensel hale getirmek amacıyla çalışmalara koyuldu. Bilgisayar yazılımcısı olan Gökalp Atılmış, Değirmendere KO-MEK Kurs Merkezi’ndeki işaret dili branşında eğitim alırken, “İşaret dili, işitme veya konuşma engelli bireylerin diğer insanlar ile iletişim kurmasını sağlayan bir sistemdir. Bu sistem, görsel ve bedensel kas dili ile desteklenir. Engelli bireylerin topluma daha iyi entegre olmasına ve sosyal hayatta kendilerini ifade edebilmesine yardımcı olur. Fakat birçok işaret dili, kelimelerin işaretleniş şekli ve kullanımı açısından farklılık göstermektedir. Amacımız, işaret dili ile iletişim kuran bireylerin, nerede olurlarsa olsunlar aynı anlamı aynı şekilde anlayabilmelerini sağlamak” dedi.
Eğitiminde kazandıklarını uygulamak üzere harekete geçen Atılmış, “Yapılan son çalışmalar 142 farklı işaret dili bulunduğunu ortaya koyuyor. Bu durum, dünyadaki işitme engelli bireylerin birbirleriyle iletişim kurmalarını güçleştiriyor. KO-MEK’teki eğitimime paralel olarak bu soruna kayıtsız kalmayı istemedim ve yazılım alanında nasıl bir katkıda bulunabileceğimi düşündüm. İşaret dili ile yeni bir yazılım oluşturarak, dünya genelinde geçerli bir standart dil geliştirmeye karar verdim” ifadelerini kullandı.
Atılmış, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Elbette bu yazılımları tek başına hayata geçirmek pek mümkün değil. İşaret dilini görsel açıdan zenginleştirmeyi gerektiriyor. Pek çok işaret birbiriyle çok benzer ve hareket biçimleri de yakın. Bu yüzden veri tabanımızı oluşturarak işe koyulmalıyız. Ayrıca, bu tür projeler sosyal sorumluluk projesi olarak kabul ediliyor. Üniversiteler ve uluslararası eğitimler bu süreçte bize destek sağlayabilir. Bu bağlamda bir kulüp oluşturup, projelerimizi üniversitelerimize sunarak ulusal bir yazılım geliştirmeyi planlıyoruz.”
Uluslararası standartlarda bir işaret diline ulaşmayı hedefleyen Atılmış, “Amacımız, dünyanın her yerindeki işaret dili kullanıcılarının farklılık olmaksızın aynı anlama ulaşmalarını sağlamak. Konuşma dilinde olduğu gibi işaret dilinde de farklılıklar bulunuyor. Bu nedenle amacımız, bunu standardize ederek, işaret dili ile ilgili yeni bir yazılım üretmek, geliştirmek ve uluslararası normlara oturtarak evrensel bir dil haline dönüştürmek” şeklinde konuştu.