Emekli Resim Öğretmeni Özlem Salman, Bayramiç’te Köyüne Eski Ruhu Kazandırmak İçin Çalışmalara Başladı

Emekli resim öğretmeni Özlem Salman, Bayramiç’teki Üzümlü köyünü renklendirerek eski günlerini geri kazandırmayı hedefliyor. Kanser tedavisinin ardından köye dönen Salman, köyü canlandırma projeleri ile gençleri çekmeyi planlıyor. Yerel halkın da desteğiyle yapılan çalışmalar köydeki yaşlı nüfusa kültürel etkinlikler sunmayı amaçlıyor.

Emekli resim öğretmeni Özlem Salman, Bayramiç’teki Üzümlü köyünü renklendirerek eski

Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde yaşayan emekli resim öğretmeni Özlem Salman, köyünün atmosferini canlandırmak ve eski değerlerini geri getirmek adına kapsamlı projeler yürütüyor.

Kocaeli’de yaşayan ancak kökeni Bayramiç’e dayanan Özlem Salman, emekliliğinin ardından yaşadığı ilçeye dönerek, 3 yıl boyunca eğitmenlik faaliyetlerinde bulundu. Kanser tedavisi süreci sonrasında, huzur bulmak için Kazdağları’na gitmeye karar veren Salman, halasının yaşadığı Üzümlü köyünü ziyaret ettiğinde buranın kendisine iyi geldiğini fark etti. Bu deneyimin ardından köye yerleşmeye karar veren Salman, burada etkinliklerine hız vererek hemen çalışmalara başladı. Kendisine tahsis edilen lojmanda çiçek yetiştiren Salman, köy içindeki duvarları da ruhuna uygun resimlerle zenginleştiriyor. Şu an için köyün gençleşmesi adına projeler geliştiren Salman, köye gençlerin de dönüş yapmasını istiyor ve her türlü aktivitenin köyün değerleriyle uyumlu olması gerektiğini vurguluyor.

Salman, köydeki çalışmalarına kendi yaşam alanından başlayarak, “Okulun lojmanını kiraladım ve iç mekanını kendim tasarladım. Çocukluğumdan beri resimle ilgiliyim. Gördüm ki köyün tabela kısmı kötü durumdaydı, muhtara bu tablaya bir resim yapmanın iyi olacağını söyledim. Ardından duvarlara da resim yapmayı düşündüm; tanıdıklarımdan destek alarak geçen yıl hepsini boyadık. Çizimlerimiz geçmişin izlerini taşıyor, örneğin köydeki eşekleri simgeleyen bir resim yaptım. Duvarlarda, geçmiş yaşamımıza dair unsurlar yer alıyor” diye ifade etti.

Köylülerden olumlu tepkiler aldığını belirten Salman, “Köylüler bu çalışmalardan oldukça memnun oldular. Hatta bazıları benden şelale yapmak istediklerini söylediler. Biz de onların istekleri doğrultusunda çalışmalara başladık. Hayvan sevgisini anlatan figürlere de yer verdik” şeklinde konuştu.

Yaşlı kadınların projelere katılımının arttığını dile getiren Salman, “Çanakkale’deki atölyemi kapatıp köyde etkinlikler organize etmeye başladım. Burada teyzelerimizin de katkılarına ihtiyaç var, onlarla birlikte eski kilimleri değerlendireceğimiz projelere yöneliyoruz” dedi.

Halk eğitim merkezlerinin destekleriyle daha fazla aktivite planladıklarını vurgulayan Salman, “Halk eğitimine projelerimizi anlattım ve destek aldım. Önümüzdeki günlerde burada kurslar düzenleyeceğiz. Amacımız atık malzemelerle yeni ürünler üretmek ve köyün genç nüfusunu buraya çekmek” açıklamasında bulundu.

Üzümlü Köyü Muhtarı Mehmet İhsan Yılmaz ise, köy nüfusunun yaşlandığını ve gençlere yönelik projelerin önemli olduğunu ifade ederek, “Köyümüzün tarihi çok eski ama nüfusumuz azalmakta. Okulumuzu onarıp kültürel ve sanatsal etkinlikler düzenlemeyi düşünüyoruz. Bu süreçte Özlem Salman’ın büyük katkıları var. Ürünlerin sergilenmesi ve satışıyla köylülerimize de katkı sağlamayı hedefliyoruz. Böylelikle köyümüzü daha canlı ve cazip hale getirmeyi umut ediyoruz” diye konuştu.