Enerji İçeceklerinin Gençler Üzerindeki Riskleri Uzm. Dr. Kemal Kürkçü Açıkladı

Kozan Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Kemal Kürkçü, enerji içeceklerinin gençlerde kalp rahatsızlıkları ve ritim bozukluklarına yol açtığını belirtti. Kafein ve şeker oranlarının yüksek olduğunu vurgulayan Kürkçü, bu içeceklerin gerçek enerji sağlamadığını açıkladı ve dikkatli olunması gerektiğini açıkladı.

Kozan Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Kemal Kürkçü,

Kozan Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Kemal Kürkçü, gençler arasında önemli kalp sorunlarına ve ritim düzensizliklerine yol açan enerji içeceklerine dikkat çekti. Kürkçü, bu içeceklerin etiketlerinde yer alan “sporcu içeceği değildir” ifadesinin altını çizerek, yüksek kafein içeriğinin kalp ve böbrek hastalıklarını tetikleyebileceğini vurguladı.

Uzman, “Enerji içecekleri gençler tarafından enerji artışı sağladığı düşüncesiyle tüketiliyor ancak gerçek şu ki içerikleri, bu iddiayı destekleyecek nitelikte değil. Kutularında belirtilen içerikler, enerji vermekten çok uzak” dedi. İçeriklerin çoğunlukla şeker, kafein, tuz, ginseng, B vitamini gibi maddelerden oluştuğunu ifade eden Kürkçü, “Bu maddeler, günlük 7-8 kesme şeker kadar zararsız görünse de, içerikte bulunan mısır şurubu aniden kana karışarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Yüksek miktarda kafein ve tuz, günlük ihtiyaçların çok üzerinde bulunuyor” şeklinde konuştu. Enerji içeceklerindeki yüksek kafein ve şeker seviyelerinin yan etkilerine de değinen Kürkçü, bu içeceklerin kalp hızında artış, ritim bozukluğu, hipertansiyon, titreme, mide problemleri, sık idrara çıkma ve uyku bozukluklarına neden olabileceğini vurguladı. Kullanım sırasında bu tehlikelerin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti.