Erdoğan’a Malezya’da Perak Sultanı tarafından fahri doktora beratı verildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malezya’da Perak Sultanı Nazrin Şah tarafından uluslararası ilişkiler alanında fahri doktora aldı. Ziyaretinde Türkiye-Malezya ilişkilerine ve akademik iş birliklerine vurgu yaptı. Malaya Üniversitesi’nin önemine dikkat çekerek, eğitimdeki iş birliğinin artmasını umduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malezya'da Perak Sultanı Nazrin Şah tarafından

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malezya’da Perak Sultanı Nazrin Şah tarafından uluslararası ilişkiler alanında fahri doktora unvanı aldı. Erdoğan, resmi ziyaret kapsamında bulunduğu Malezya’da bu onurlandırmanın gerçekleştiği törene katıldı. Burada bir konuşma yaparak, “Beş yıl aradan sonra dost ve kardeş Malezya’da tekrar bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Başbakan Enver İbrahim’in daveti üzerine geldiğimiz bu güzel ülkeye her gelişimizde kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. İnşallah, kardeşliğimiz ve dayanışmamız hep var olsun. Türkiye ve Malezya coğrafi olarak uzak da olsa, birbirlerinin dostu ve ortağıdır. 2014’te stratejik ortaklık, 2022’de ise kapsamlı stratejik iş birliğine geçtik. Eğitim ve sosyal ilişkiler, iki ülke arasındaki önemli iş birliklerinden biridir” dedi.

Erdoğan, Türkiye ile Malezya arasındaki akademik ilişkilerin geçmişine de değindi. “1980’li yıllardan bu yana akademik bağlarımız gelişti. Ülkemizde bir zamanlar yaşanan baskıcı dönem nedeniyle pek çok gencimiz Malezya’ya gelerek eğitim aldı. Ancak artık bu dönem geride kaldı. Şu anda Türkiye, 190’dan fazla ülkeden yaklaşık 340 bin uluslararası öğrenciye eğitim imkânı sunuyor. Birçok genç kardeşimiz, burslar aracılığıyla hem Türkiye’de hem de Malezya’da eğitim almaya devam ediyor. 2019 yılından beri Malaya Üniversitesi ile Yunus Emre Kültür Merkezi iş birliği çerçevesinde burada Türkçe dersleri verilmektedir. Şu an ise Türkiye ve Malezya’dan mezunlar daha fazla göz önünde ve bu durum bizi gururlandırıyor. Malaya Üniversitesi, Sultan Nazrin Şah’ın liderliğinde önemli bir akademik merkez haline geldi” diye konuştu.

Son olarak, Erdoğan, “Üniversiteler, toplumların kalkınmasında kritik bir rol oynamaktadır. Kaliteli üniversiteler, donanımlı nesiller yetiştirir ve bu, aydınlık bir geleceğin temellerini oluşturur. Malezya, iyi eğitimli insan kaynağı ile gelecekte büyük başarılara imza atabilir. Malaya Üniversitesi’nin bana takdim ettiği fahri doktora unvanı için tüm üniversite yönetimine teşekkür ediyorum. Bu unvanın ülkeme ve milletime verilen bir değer olarak görüyorum” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.