Erdoğan’dan Gazze ile ilgili Amerikan önerilerine sert tepki: “Dikkate alacak bir yanı yok”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Asya turu öncesinde yaptığı açıklamada, Amerikan yönetiminin Gazze önerilerini ciddiye almadıklarını belirtti. Ayrıca, Malezya, Endonezya ve Pakistan ile ilişkileri güçlendirecek adımlar atacaklarını vurguladı. Erdoğan, Filistin meselesine olan duyarlılıklarını eleştiren muhalefete tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Asya turu öncesinde yaptığı açıklamada, Amerikan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gazze ile ilgili olarak Amerikan yönetiminin ortaya koyduğu önerilerin kendileri açısından herhangi bir dikkate değer boyutu olmadığını belirtti. Erdoğan, bu önerileri “kafa karıştırmaktan başka bir işlevi olmayan abesle iştigal” olarak nitelendirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Asya turu öncesinde Atatürk Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında, Malezya, Endonezya ve Pakistan’ı kapsayan ziyaretine dair bilgiler verdi. Erdoğan, “Dört günlük seyahatimize başlayarak ilk olarak 2002 yılından beri stratejik ortaklık yürüttüğümüz Malezya’ya gideceğiz. Malezya’nın lideri Enver İbrahim’i 2023 yılında Türkiye’de ağırlamıştık. Bu ziyaretler aracılığıyla hem ekonomik iş birliğimizi güçlendirmeyi hem de uluslararası konular üzerinde birlikte çalışmayı hedefliyoruz.” dedi.

Sonrasında Erdoğan, ülkede 75 yıllık diplomatik ilişkiler bulunan Endonezya’yı ziyaret edeceğini ve bu ülkeyle yapılan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısına başkanlık edeceğini açıkladı. Pakistan’a yapacağı ziyareti de hatırlatan Erdoğan, burada iki ülke arasındaki ilişkileri derinleştirmek amacıyla çeşitli anlaşmaların imzalanacağını ifade etti.

Erdoğan, Suriye’deki gelişmelere de değinerek, Esad rejiminin insanlık suçlarının açığa çıkmaya devam ettiğini vurguladı. Gazze’deki duruma ilişkin ise, “Geçici ateşkese rağmen İsrail’in insanlık dışı planlarının sürdüğünü gözlemliyoruz.” şeklinde konuştu.

Filistinli kardeşleri hakkında da net bir mesaj veren Erdoğan, “Gazzelilerin vatanlarından koparılmasına asla izin verilmeyecek. Gazze’nin toprakları Filistinlilere aittir.” dedi. Ayrıca, muhalefetin Filistin konusundaki tavırlarını eleştirerek, “Hamas’ı terörist olarak nitelendirmeniz bizleri sorgulamak için yeterince açık bir neden değil.” diyerek tepkisini dile getirdi. Erdoğan, gelecekte de Filistin davasında taviz vermeyeceklerini belirtip, destekleyeceklerinin altını çizdi.