Klinik Psikolog Gonca Malkoç Arı, alzheimer hastalığının tanı sürecine ve belirtilerine dikkat çekerek erken teşhisin kritik önemini vurguladı.
**Unutkanlık öncelikli belirti**
Eskişehir Özel Ümit Hastaneleri’nde görev yapan Klinik Psikolog Gonca Malkoç Arı, alzheimer hastalığını yaş ilerledikçe ortaya çıkan ve bireyin zihinsel işlevlerinde kademeli bir bozulmaya neden olan bir rahatsızlık olarak tanımladı. Arı, hastalığın en yaygın belirtisi olan unutkanlığın yanı sıra, “konuşma güçlükleri, aile üyelerini tanımama, huzursuzluk ve agresyon gibi davranışsal sorunlar da yaşanabilir” ifadesini kullandı.
**Günlük yaşamı olumsuz etkiliyor**
Alzheimer’ın yavaş ilerleyen bir hastalık olma niteliğine dikkat çeken Arı, isimlerde zorluk çekme, anahtarları unutarak kapının üstünde bırakma, sürekli aynı soruları sorma ve ev ya da kamusal alanlarda eşyaları unutma gibi belirtilerin hastalığın başlangıcını gösterebileceğini söyledi. Bu durumların zamanla bireyin günlük yaşamını ciddi şekilde etkilediğine vurgu yaptı.
**Basit ama etkili tanı yöntemi**
Tanı sürecinin önemine de işaret eden Gonca Malkoç Arı, “Bilişsel bozuklukları tespit edebilmek için 11 sorudan oluşan ve toplamda 30 puan üzerinden değerlendirilen bir test uygulanmaktadır. Bu testin tamamlanması yalnızca 10 dakika sürer ve herhangi bir hazırlık gerektirmez. Şüpheli durumlarda uzman desteği almanın zaman kaybetmeden yapılması gerektiği oldukça önem taşır” şeklinde konuştu.
**Alzheimer nedir?**
Alzheimer, beynin belirli bölgelerinde hücre ölümü ve sinir hücreleri arasındaki iletişimin bozulmasıyla meydana gelen bir nörodejeneratif hastalıktır. En sık görülen demans türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Kesin nedeni tam olarak bilinmese de genetik yansıma, yaşın ilerlemesi, kafa travmaları ve bazı yaşam tarzı etkenlerinin risk artırıcı faktörler arasında olduğu düşünülmektedir. Dünyada milyonlarca insanı etkileyen alzheimer, yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte daha yaygın hale gelmesi bekleniyor.