Erzincan’da Aylık 60 Bin TL’ye Çoban Bulmakta Zorlanan Köylüler Hayvanlarını Sırayla Yaylıma Çıkarıyor

Erzincan’da çoban bulmak zorlaşırken, aylık 60 bin TL teklif edilmesine rağmen köylüler hayvanlarını sırayla otlatmak zorunda kalıyor. Şinasi Ceylan ve Asım Genç, çobanlık mesleğinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirtiyor.

Erzincan'da çoban bulmak zorlaşırken, aylık 60 bin TL teklif edilmesine

Erzincan’da büyükbaş hayvan sahibi olan çiftçiler, çoban bulma konusunda zorluk yaşıyor. Ayda 60 bin TL’lik bir maaş önermelerine rağmen çoban bulamayan köylüler, 200 hayvanı sırayla meraya götürmek zorunda kalıyor.

Son yıllarda kazançlı bir meslek dalı olarak öne çıkan çobanlık, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Yüksek bir maaş sunulmasına rağmen, çoban olma isteği azalmış durumda. Erzincan’da köylüler, çoban bulamadıkları için hayvanlarını meraya çıkarma görevini kendi aralarında düzenledikleri sıra sistemiyle yürütüyor.

Tercan’a bağlı köylerde büyükbaş hayvan sahipleri, çobansız kalan hayvanlarını otlatmak için alternatif yöntemler geliştiriyorlar. Aralarında bir düzen kurarak hayvanlarını meralarda gezdirmeye çalışıyorlar.

“Çoban bulunamıyor, sıra gelen hayvanları meraya çıkarıyor”
Çobanlık görevini üstlenen Şinasi Ceylan, “Hayvanlarımızı güdüyoruz, ama çoban bulmak mümkün olmuyor. Sırası gelen hayvanlarını meraya çıkarıyor. İki ineği olan bir gün, dört ineği olan iki gün yayarak toplamda 200 ineğimiz var. Çoban bulamadığımız için sıraya dizilerek çözüm arıyoruz. 60 bin TL maaş teklif ettik ama yine de çoban bulamıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Eskiden çobanlık için sıraya girerlerdi, şimdi kimse yeltenmiyor”
Asım Genç adlı bir başka vatandaş ise, “2010’dan bu yana çoban bulmakta zorlanıyoruz. Köyün hayvanları sırayla yayılıyor. Bunu kimse yapmak istemiyor. Geçmişte çobanlık veya bekçilik için insanlar sıraya girerken, şimdi kimse bu işe yanaşmıyor. Ücretler çok yüksek ama yine de ilgi yok.” şeklinde düşüncelerini dile getirdi.