Erzincan’da Doğal Antibiyotik Olarak Bilinen Çiriş Otu, Pazarlarda Yerini Aldı

Erzincan’da doğada kendiliğinden yetişen çiriş otu, doğal antibiyotik olarak değerlendiriliyor ve pazarda 100 liradan satılıyor. Yöredeki vatandaşlar, bu şifalı bitkiyi çorba ve gözleme gibi yemeklerde kullanıyor. Seyyar satıcı İsa Kurt, çirişin sağlık açısından faydalarını vurguluyor.

Erzincan'da doğada kendiliğinden yetişen çiriş otu, doğal antibiyotik olarak değerlendiriliyor

Erzincan’da kendiliğinden yetişen ve doğal antibiyotik olarak bilinen çiriş otu, baharın müjdecisi karların erimesiyle birlikte tezgahlardaki yerini alarak alıcıların ilgisini çekti. Özellikle bu bitkinin birçok şifalı özelliği olduğu biliniyor. Doğal ürünlerin çeşitliliği açısından zengin olan Erzincan’da, ilkbahar aylarında dağ, orman ve dere kenarlarında bolca bulunan çiriş otları, yerel pazarlarda satılmak üzere toplanmaya başlandı.

Dağlık alanlarda çiriş otunu toplayan vatandaşlar, bıçak yardımıyla kökünden kestikleri bu şifalı bitkileri dikkatlice torbalayarak sırtlarında evlerine götürüyorlar. Toplandıktan sonra çamur ve yabancı otlardan temizlenen çiriş otlarının bir kısmı, yemeklerde kullanmak üzere ayrılırken ihtiyaç fazlası ise kilogramı 100 liradan satışa sunuluyor.

Yörede “gulik” olarak da bilinen çiriş otu, genelde çorba, gözleme ve konservelerde tat katmak için kullanılıyor. Seyyar satıcı İsa Kurt, bu doğa ürünlerinin sağlık açısından büyük faydalar taşıdığını belirterek, “Bu bitki bağırsak sorunları olanlar için oldukça faydalıdır. Ayrıca kilo vermek isteyenler de bunu tercih ediyor. Tamamen doğal olarak yetişiyor. Hemoroid hastaları için de çok yararlı. Şu anki fiyat 100 lira, fakat ilerleyen günlerde havanın ısınmasıyla birlikte fiyatların düşeceğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Çeşitli yemeklerde çiriş otunu kullandıklarını ifade eden yerel halk, “Bunu bulduğumda her zaman alıyorum. Çorbasını yapıp, kavurmasını ve böreğini de hazırlıyorum. Dağda büyüyen sebzelerimiz, doğal ve sağlıklıdır. Hormonlu gıdalardan uzak durmak çok önemli. Kendi yetiştirdiğimiz otları yoğurtla ve tereyağ ile yapmayı tercih ediyoruz.” diyerek, bu doğal ürünlerin sunduğu lezzeti ve faydayı vurguladılar.