Eskişehir’de antikacılık yapan Gökhan Söğütoğlu, pikapları hobi olarak tamir ederek geçmişe ait müzik aletlerini yeniden kullanıma kazandırıyor. Babasından miras kalan antika ürünlere duyduğu bağlılık sayesinde boş zamanlarında bu alanda çalışmaya başlayan Söğütoğlu, başlangıçta kendi pikaplarını onarıyordu. Zamanla arkadaşlarının talepleri doğrultusunda antikaların tamiratına yöneldiğini belirten Söğütoğlu, bu işin oldukça zahmetli olduğunu kabul ediyor. Eski pikapların onarım süreci, modern cihazlara kıyasla çok daha uzun sürüyor. Tamir ettiği antikaların dışında, sıfırdan tasarımlar da yapan Söğütoğlu, mobilyacılıkla ilgili dışarıdan destek almasına rağmen, elektronik ve mekanik tüm parçaların tamirini kendisi üstleniyor.
Söğütoğlu, pikap ve antika tamiratına giriş hikayesini şu şekilde ifade ediyor: “Antika merakım yıllar önce başladı. Babamdan kalan yaklaşık 100-150 plaktan sonra ben de koleksiyon yapmaya başladım ve şu an 3000’e yakın plakım var. Bu plakları dinlemek için pikap gerekiyor ve elimde birkaç tane mevcut. Fırsat buldukça antika müzayedelerine katılıp alım-satım işlemlerini gerçekleştiriyorum. Başlangıçta yalnızca kendi ürünlerimi onarıyordum, ancak ilgiden dolayı arkadaşlarım cihazlarını da tamir ettirmeye geldi. Ticari bir amaç gütmüyorum, tamamen bir hobi olarak bu işlerle ilgileniyorum. Yani eski ürünleri yeniden hayata döndürüyoruz.”
Söğütoğlu, hobi olarak başladığı tamiratların zamanla şehir dışından da talep görmesiyle büyüdüğünü kaydediyor. “Çok fazla tamir eden yok. Güzel ustalarımız olmasına rağmen, bu işler oldukça zahmetli,” diyor. Antik cihazların onarımı bazen 2-3 gün veya bir hafta sürebiliyor. Yıpranmış kabloların değişmesi ve iç kısımların temizlenmesi gerektiğini vurgulayan Söğütoğlu, detaylı bir inceleme ile çalışmalara başlamaktadır.
Pikap ve benzeri antikaların insanlara geçmişten miras kalan değerler olduğunu belirten Söğütoğlu, “Bu ürünlerin arkasında bir yaşam var. 40, 50 veya 60 yaşındaki cihazların hissettirdikleri tartışılmaz. Kimi ailelerde bu, anneanne veya dededen kalma bir hatıra olabiliyor. Cihazları çalıştırdığınızda, geçmişte ne hissedildiğini hayal ediyorsunuz. Aynı duyguları hissedebilmek için çabalıyorsunuz,” şeklinde duygularını aktarıyor.