Gaziantep Ticaret Odası’nda (GTO) Avrupa İşletmeler Ağı Projesi çerçevesinde, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) iş birliğiyle “Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlaması Bilgilendirme Toplantısı” gerçekleştirildi.
Bu toplantı, bölgedeki işletmelerin sürdürülebilirlik raporlaması konusunda bilgi sahibi olmalarını, ulusal ve uluslararası standartlara uygun raporlama ve denetim gerekliliklerini desteklemek amacıyla düzenlendi. KGK yetkilileri, Sürdürülebilirlik Raporlaması ve Denetimi ile Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (TSRS) 1 ve TSRS 2’nin gereklilikleri hakkında bilgi verdi.
Toplantının açılışını gerçekleştiren GTO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, sürdürülebilirlik teriminin ilk defa 1983 yılında Birleşmiş Milletler’in “Ortak Geleceğimiz” raporunda yer aldığını belirtti ve bu raporun, geleceği korumanın önemine dikkat çektiğini ifade etti. Yıldırım, “Bugünü tüketirken, geleceği korumak gerekir; unutulmamalıdır ki, bireylerin konforları için gelecekteki nesillerin ihtiyaçlarından fedakârlık edilemez” dedi.
Sürdürülebilirliğin iş dünyasında giderek daha fazla önem kazandığını vurgulayan Yıldırım, yatırımcıların ve tüketicilerin artık sadece finansal verilere bakarak karar vermediğini belirtti. Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporları’nın, işletmelerin şeffaflığını ve topluma duyduğu saygıyı yansıttığını düşündüğünü aktaran Yıldırım, sürdürülebilir olmayan işletmelerin gelecekte iş dünyasında yer bulamayacaklarının altını çizdi. Bu raporların güvenilirliğinin sağlanması için standartlar ve denetimlerin önemine de değindi.
Kamu Gözetimi Kurumu Başkanı Dr. Hasan Özçelik, konuşmasında Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarını belirleme yetkisinin, Kamu Gözetimi Kurumu’na verildiğini belirtti ve kurumun faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
Etkinlikte daha sonra Kamu Gözetimi Kurumu Sürdürülebilirlik Standartları Daire Başkanı Gülşah Günay, “Sürdürülebilirlik Raporlaması ve Denetimi” ile ilgili sunum yaptı. Kamu Gözetimi Kurumu Sürdürülebilirlik Standartları Uzmanı Sevgi Kılıç Er ise TSRS 1 ve TSRS 2 raporlama gerekliliklerini tanıttı. Katılımcılar, etkinliğin sonunda soru-cevap kısmında aktif olarak yer aldılar.