Giresun’da Harşit Savunması’nın 107. Yıldönümünde Coşkulu Anma Töreni Düzenlendi

Giresun’da, 1. Dünya Savaşı’ndaki Harşit Savunması’nın 107. yıldönümü anma etkinliği düzenlendi. Harşit Savunması Vakfı Başkanı Mustafa Özkaya, törende şehitlerin isimlerinin yer aldığı anıtın açılışını yaptı. Katılımcılar, fidan dikimi ve dualarla şehitleri andı.

Giresun’da, 1. Dünya Savaşı'ndaki Harşit Savunması'nın 107. yıldönümü anma etkinliği

Giresun’da 1. Dünya Savaşı’nın öne çıkan zaferlerinden olan Harşit Savunması’nın 107. yıl dönümü dolayısıyla anma etkinliği düzenlendi.

Giresun Valiliği’nin öncülüğünde, Harşit Savunması Vakfı ve Giresun Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Tirebolu ilçesinde gerçekleştirilen anma programına katılımcılar, yaklaşık 100 metre uzunluğundaki Türk bayrağı ile Kuşkayası Şehitlik Anıtı’na yürüyerek gittiler. Törende, Harşit Savunması sırasında hayatını kaybeden 193 askerin isimlerinin yer aldığı anıtın açılışı yapıldı ve ardından şehitler için Kur’an-ı Kerim okuyarak dualar edildi.

Programda bir konuşma yapan Harşit Savunması Vakfı Başkanı Mustafa Özkaya, 1. Dünya Savaşı döneminde Rus işgalinin Harşit savunması sayesinde durdurulduğunu belirtti. Özkaya, “Tam 107 yıl önce bu topraklar düşman işgaline uğramasın diye, Kafkas Cephesi’nin en kritik noktalarından biri olan Tirebolu ile Erzincan Kemah arasında uzanan 160 kilometrelik hat, kahraman şehitlerimizce canlarıyla savunuldu. Hedefimiz, o zor koşullarda vatan topraklarına sahip çıkan kahramanlarımızı anmak ve dualarımızla hatıralarını yaşatmaktır. O dönemlerde karayolu yoktu, malzeme taşımak için atlar ve katırlar kullanılıyordu. Analardan yiyecekleri sırtlarında taşırken, askerlerimizin giyebileceği ayakkabıları bile yoktu. Giresun’daki kadınlar, yiyecek bulamayan askerlerin karnını doyurmak için fındıkları kırarak onlara ulaştırmaya çalışıyordu. 250 bin kişilik Rus ordusu, iki koldan Karadeniz’i işgale giriştiğinde, Gelibolu’daki destanları yazan önemli komutanlardan Mehmet Vehip Paşa, Harşit savunmasının başına atanarak savunma hattını belirlemiş ve düşmanın ilerleyişini engellemek üzere ordusunu daha güvenli bölgeye çekmiştir. Ayrıca ünlü komutan Fevzi Çakmak’ın karargahı Alucra’da bulunmaktaydı. 37’nci Kafkas Tümeni ise Trabzonlu Hacı Hamdi Paşa komutasında Espiye Arpacı köyünde konumlanarak stratejik bir savunma hattı oluşturmuştur. Kahramanlarımız, asla bağımsızlıklarını teslim etmeyecek ve vatanı koruma azmi içerisinde olacaklardır” ifadelerini kullandı.

Etkinliğin sonunda fidan dikimi yapıldı. Anma programına, kaymakamlar, belediye başkanları, çeşitli kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasi parti mensupları, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.