Gökbey Helikopteri, İsveç’te Soğuk Hava Testlerini Başarıyla Tamamladı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi’nin (TUSAŞ) T625 GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri, İsveç’in Kiruna bölgesinde -30°C koşullarında 60 saatlik soğuk hava testlerini başarıyla gerçekleştirdi. Testler, helikopterin performans ve kontrol edilebilirliğini gözler önüne serdi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi’nin (TUSAŞ) T625 GÖKBEY Genel Maksat

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından üretilen T625 GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri, İsveç’in Kiruna kentinde zorlu soğuk hava testlerini başarıyla tamamladı. Bu helikopter, Türkiye’nin havacılık alanındaki bağımsızlık hedeflerini destekleyen bir proje olarak öne çıkıyor. GÖKBEY, bir ay süren testler süresince, hem sivil hem de askeri sertifikasyon süreçleri için kritik öneme sahip soğuk hava testlerini başarıyla geçti. Hava aracı seviyesinde gerçekleştirilen iklimlendirme sistemleri, itki, döner kanat ve hidrolik testleri, helikopterin aşırı düşük sıcaklıklarda dahi uçuşa uygunluğunu ortaya koydu.

Yapılan testler süresince toplamda 60 saatlik başarıyla tamamlanan uçuşlar, GÖKBEY’in kontrol edilebilirliği ve performansını değerlendiren zor görev manevralarını içeriyordu. Testler, soğuk hava koşullarında hız limitleri ve piste yaklaşım açıları gibi kritik unsuru dikkate alarak gerçekleştirildi. Ayrıca, havacılık güvenliği standartları çerçevesinde arıza senaryolarına karşı güvenli uçuş yeteneği de gösterilmiş olup, 176 knots hızında kontrol edilebilirlik testleri yapıldı.

TUSAŞ’ın deneyimli ekibi, -30°C’ye kadar düşen sıcaklıklarda 600’den fazla test noktası ve 60 sorti ile toplam 60 saatlik uçuşu başarıyla gerçekleştirerek önemli bir başarı elde etti. T625 GÖKBEY helikopteri, ihtiyaç duyulan testlerin gerçekleştirilmesi amacıyla İsveç’e gönderilmişti. İlk uçuşunu 6 Eylül 2018 tarihinde yapan ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 12 Aralık 2018’de “GÖKBEY” adı verilen bu genel maksat helikopteri projesi, başarılı bir sürecin ardından yeni bir aşamaya geçiş yaptı. GÖKBEY, seri üretim sürecinin tamamlanmasının ardından sivil ve askeri sertifikasyon testleri için gerekli olan faaliyetlerin gerçekleştirilmesi amacıyla İsveç’e yollandı.