Göz Kapağı Düşüklüğü Tedavisinde Blefaroplasti Yöntemi Öne Çıkıyor

Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Burcu Dirim, yetişkinlerde göz kapağı düşüklüğünün başlıca nedenlerinin kas zayıflaması ve geçmişteki göz ameliyatları olduğunu belirtti. Blefaroplasti ile tedavi edilen bu durum, estetik bir görünüm sağlamanın yanı sıra özgüveni artırıyor. Ameliyat öncesi dikkatli değerlendirme önem taşırken, doğru tekniklerle uygulandığında başarılı sonuçlar elde ediliyor.

Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Burcu Dirim, yetişkinlerde göz

Yetişkinlerde göz kapağı düşüklüğünün en yaygın nedeni, kas zayıflığı, geçmişte yapılan göz ameliyatları veya kazalara bağlı olarak kasın kapağın yerinden ayrılmasıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Burcu Dirim, nörolojik veya kas hastalıkları ve nadir durumlarda göz kapağı tümörlerinin de bu duruma yol açabileceğini belirtiyor. Bu sorunun, blefaroplasti adı verilen cerrahi bir işlemle tedavi edilebileceğini ifade etti.

Göz çevresi, yüzün en belirgin ve yaşlanma belirtilerinin ilk görüldüğü alanlardan biridir. Zamanla ciltteki gevşeme, torbalanma ve sarkmalar, bireye yorgun bir görünüm kazandırabilir. Ayrıca çeşitli hastalıklar da bu durumu tetikleyebilir. Medicana Sağlık Grubu’ndan Doç. Dr. Ayşe Burcu Dirim, göz kapağı düşüklüğü ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler aktardı.

Ameliyat öncesinde kapsamlı bir değerlendirme yapılmasının önemli olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Dirim, “Günümüzde üst ve alt göz kapağı estetiği (blefaroplasti), göz kapağının daha genç bir görünüm kazanması için yaygın olarak tercih edilmektedir. Etkili bir blefaroplasti için göz kapağı anatomisinin iyi anlaşılması, ameliyat öncesi kapsamlı bir değerlendirme yapılması ve detaylara dikkat edilmesi gerekmektedir.” dedi.

Blefaroplasti işleminin, yüze uygulanan bir germe yöntemi gibi olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Dirim, “Bu cerrahi işlemle kapakların yeniden şekillenmesi sağlanır. Fazla cilt, kas ve yağ dokusu çıkartılır. Ayrıca bu işlem, kırışıklıklar ve pigment değişiklikleri için uygulanan lazer ve kimyasal peeling işlemleriyle birleştirilebilir. Başarılı bir göz kapağı estetiği için kaşlar, göz kapakları ve orta yüz arasındaki ilişki iyi analiz edilmelidir. Yetersiz değerlendirme, göz kapağı ve kaş düşüklüğü, tam kapanmama, kuru göz gibi komplikasyonlara yol açabilir. Doğru tekniklerle yapılan göz kapağı estetiği, taze ve genç bir görünüm sağlar.” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Dirim, “Üst göz kapağındaki sarkmalar gözleri daha küçük ve bitkin gösterirken, alt göz kapağındaki torbalar kişinin yaşlı görünmesine neden olur. Göz kapağı estetiği, bu problemleri ortadan kaldırarak daha canlı ve dinamik bir bakış sunar. Yapılan cerrahi sonrası göz çevresindeki cilt gerginleşir ve aşırı yağ dokusu alınır. Böylece gözler daha büyük ve fresh bir görünüm kazanır. Ancak bu cerrahinin her bireye uygun olmadığını unutmamak gerekir. Bu nedenle bir uzmanla görüşüp kişisel ihtiyaçların değerlendirilmesi oldukça önemlidir.” diye ekledi.