Memorial Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ataş, ekran kullanımıyla ortaya çıkabilecek göz rahatsızlıklarının önlenebileceğini belirterek, “Göz sağlığını korumak için 20-20-20 kuralına uymamız şart” dedi.
Son dönemlerde ekran kullanımının önemli ölçüde arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Ataş, pandeminin etkisiyle uzaktan çalışma alışkanlıklarının yaygınlaşmasının, tablet, bilgisayar ve cep telefonlarının kullanımını artırdığını ifade etti. Günde ortalama 7,5 saatini ekran karşısında geçiren çocuklar ve yetişkinlerin bu durumdan olumsuz etkilendiğine değindi. “Özellikle çocukların sosyal hayatı, zihin sağlığı ve fiziksel durumu olumsuz etkileniyor. Uzun süre oturdukları için enerji harcayamamakta ve bu da kilo almalarına yol açmakta. Dikkat eksikliği ve sosyal medya üzerinden maruz kaldıkları içerikler nedeniyle şiddete meyilli içeriklere de maruz kalmaları ciddi sorunları beraberinde getiriyor. Ayrıca, ekranda 3 saatten fazla vakit geçirmenin miyopi riskini 4 kat artırdığı biliniyor. Bu konuda ciddi bir miyopi salgını bizi bekliyor” dedi.
Prof. Dr. Ataş, fazla ekran kullanımının dijital göz yorgunluğuna neden olduğunu da vurguladı ve “Bilgisayar kullanma sendromu ya da dijital göz yorgunluğu olarak adlandırılan bu durum baş ağrısı, gözlerde kızarma, batma ve bulanık görme gibi sorunlara yol açabiliyor. Bu da günlük yaşam konforunu ciddi biçimde etkiliyor. Ayrıca uzun süre ekrana bakan çocuklar gözlerini yeterince kırpmadıkları için göz kuruluğu da meydana geliyor. Normalde dakikada 20-25 kere göz kırpan çocuklar bu süreyi 5’e düşürüyor. Göz kuruluğu, batma ve ağrı gibi sorunlara yol açabiliyor. Eğer arka planda göz kuruluğu gibi bir sorun varsa bu durum daha da kötüleşebilir. Sürekli yakın bir noktaya odaklanmak göz kaslarında spazma sebep olarak başta ağrılar ve akomodasyon problemlerine yol açabiliyor” dedi.
“Ekran kullanımında 20-20-20 kuralını izleyin” önerisinde bulunan Ataş, bu konuda dikkat edilmesi gereken bazı koruyucu önlemler olduğunu kaydetti. “Öncelikle ekran ile olan mesafe 20 inç yani 50 santimetre olmalı. 20 dakikadan fazla ekrana bakmamak ve her 20 dakikada bir 20 saniye boyunca uzağa bakarak gözleri dinlendirmek gerekiyor. Toplamda 40-45 dakikadan fazla ekran süresi geçirmemek en iyisi. Dünya Sağlık Örgütü ve göz sağlığı uzmanları 2 yaşından önce çocukların kesinlikle ekrana bakmaması gerektiğini belirtiyor. 2 yaş altındaki çocuklar yalnızca aileleriyle iletişim kurarken ekran kullanabilir. 3-5 yaş grubu için maksimum 60 dakika ekran süresi önerilirken, 5-17 yaş grubu içinse okul aktiviteleri haricinde günde en fazla 2 saat ekran süresi tavsiye ediliyor. Çocuklarımızın dışarıda vakit geçirmelerini, bu sayede hem miyopinin hem de gözle ilgili diğer sorunların önüne geçilmesini teşvik ediyoruz” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Ataş, göz kuruluğu şikayetleri için bir göz muayenesi yapılması ve uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması gerektiğini dile getirdi. Suni göz yaşı kullanımı ve altta yatan ek hastalıkların tedavisi gerektiğini belirterek, “Düşük gözlük numaraları bile dijital göz yorgunluğunu artırabilir. Dolayısıyla zamanında muayene olmak ve gerekli gözlük veya mavi ışık filtreleri temin etmek önemlidir. Ekranlarda koruyucu filtreler kullanarak da çocuklarımızı koruyabiliriz. Düzenli göz muayeneleri yapılmalı ve olası rahatsızlık durumunda gereken önlemler alınmalıdır” ifadelerini kullandı.