Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, grip vakalarında mevsimsel bir artış gözlemlendiğini ancak bunun önceki yıllarda yaşanan durumlarla aynı olduğunu ifade ederek, soğuk hava koşullarının etkisiyle gribal enfeksiyonların yaygınlaştığı bu dönemlerde bireylerin hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uymaları gerektiğini vurguladı.
Uz. Dr. Öztürk, kış mevsiminin başlamasıyla birlikte Denizli’de ve genel olarak Türkiye’de grip ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının normal bir artış gösterdiğini belirtti. Özellikle risk grubundaki bireylerin kalabalık ve kapalı alanlardan kaçınmaları konusunda dikkatli olmaları gerektiğini kaydetti. Grip hastalığının, influenza virüslerinden kaynaklanan bulaşıcı solunum yolu hastalığı olduğunu belirten Öztürk, grip ile soğuk algınlığının sıklıkla karıştırıldığını, soğuk algınlığının çok daha hafif seyrettiğini dile getirdi. Gripte yüksek ateş, boğaz ağrısı ve yaygın kas-eklem ağrıları gibi ciddi belirtiler ortaya çıkabileceğini söyledi.
Grip belirtilerinin, virüsün vücuda girmesinden sonraki 1-3 gün içinde belirdiğini aktaran Öztürk, her kış ve sonbahar mevsiminde gribal enfeksiyonların artış gösterdiğini ancak bu durumun bir salgın olarak değerlendirilmemesi gerektiğinin altını çizdi. 2025 yılının ocak ayında grip ve benzeri hastalıklardan dolayı 115 binin üzerinde muayene yapıldığını, bu sayının şubat ayında 116 bine ulaştığını belirtti. Özellikle yaşlı ve kronik hastalığı bulunan bireylerin hastalığı ağır geçirebileceği Dolayısıyla bu bireylerin gribal enfeksiyonu taşıyan hasta ve kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmaları gerektiğinin altını çizdi.
Uz. Dr. Öztürk, gripten korunmak ve hastalığın yayılmasını önlemek için bireylerin kişisel hijyen kurallarına özen göstermeleri gerektiğini belirtti. Kirli ellerle yüzlere dokunulmaması, ellerin sık sık yıkanması, öksürme veya hapşırma esnasında ağız ve burunun kapatılması gerektiğine vurgu yaptı. Ayrıca sık kullanılan yüzeylerin temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini ve kalabalık ortamlarda maske takmanın önemli olduğunu söyledi. Gribal enfeksiyonu olan vatandaşların kesinlikle kendi başlarına ilaç kullanmamaları gerektiğini, bu aşamada vücutlarının dinlenmesine önem vermeleri gerektiğini de ekledi. C vitamini açısından zengin besinler tüketmenin hastalığı hafif atlatmada faydalı olacağını belirtti.