Güney Mahallesi’nde Parselasyon Planı Tepkileri Artarken, Sakinler Yasal Mücadeleye Hazırlanıyor

Güney Mahallesi’ndeki parselasyon planı, Konak Belediyesi tarafından yürürlüğe konulunca, 4 bin vatandaştan tepki geldi. Mahalle sakinleri, projeyi yargıya taşıyacaklarını belirtirken, AK Parti Konak İlçe Başkanı M. Sait Başdaş, bunun vatandaşların haklarına saldırı olduğunu ifade etti.

Güney Mahallesi'ndeki parselasyon planı, Konak Belediyesi tarafından yürürlüğe konulunca, 4

Konak Belediyesi’nin Güney Mahallesi’nde uygulamaya koymak istediği parselasyon planı, mahallede yaşayan 4 bin kişiyi barınma hakkı konusunda olumsuz etkileyeceği endişesiyle büyük tepki aldı. Mahalle halkı, bu proje ile ev sahibi olmayı değil, borçlu duruma düşme riskine işaret ederek hukuki yollara başvuracaklarını ifade etti. AK Parti Konak İlçe Başkanı M. Sait Başdaş ise, “Konak Belediyesi açıkça burada vatandaşların mülklerine el koyuyor” şeklinde bir yorumda bulundu.

İzmir’in Konak ilçesinin tarihi bölgelerinden olan Güney Mahallesi ile ilgili parselasyon planı, Konak Belediyesi tarafından meclisten onay aldı. 1149 no’lu plan, mahalledeki yaklaşık 4 bin kişi tarafından tepkiyle karşılanırken, mahalle sakinleri, mülkiyet haklarını korumak için hukuki süreç başlattı. Projenin kendilerine 17 Aralık 2024’de tebliğ edildiğini ve itiraz için bir aylık süre verildiğini belirten mahalle sakinleri, topluca dilekçe hazırlayarak ilgili makamlara başvurdular. Projenin kendilerine zorla dayatıldığını ve barınma hakları ile çeliştiğini savunan civar halk, müteahhitlere kalacak olan alanın çok büyük bir kısmını kendilerinin kaybedeceğini ileri sürdü.

“Ev sahibi olmak yerine borç sahibi oluruz”
Güney Mahallesi Kentsel Dönüşüm Derneği Başkan Yardımcısı olan mahalle sakini Ali Ekrem Pars, Konak Belediyesi’nin projeyi kendilerine zorla kabul ettirdiğini dile getirdi. Pars, “Yapılan toplantılarda bu parselasyonun kentsel dönüşüm olarak ele alınması gerektiğini, haklarımızın güvence altına alınmasını istedik. Ancak alınacak hakların tamamının müteahhitlere bağlı olduğunu ifade ettiler. Müteahhitlerle iş yapma arzusunda değiliz ve daha evvel taşınma ve kira yardımı gibi haklar verilmeden bu projeye onay vermeyeceğimizi açıkladık. Fakat buna rağmen projeyi iptal edemeyeceklerini ve meclisten geçtiğini belirtmişlerdi. Bu durumda insanlar olarak kendimizi bir pazarda bulduk. Burada yaklaşık 4 bin kişi yaşıyor ve projeye karşı çıkıyor. Bu nedenle yasal yollara başvuruyoruz ve gerekli çalışmaları yapıyoruz. Konak Belediyesi’nin zorla dayattığı bu projeye karşıyız. Elimizdeki arsa metrekarelerinden belediyenin alacağı yüzde 38 kesintiden sonra, proje içinde en az yarısından fazlası yapım maliyetleri olarak müteahhitlere gidecek. Böylece ev sahibi olmaktan çok, borçlu duruma düşeceğiz” şeklinde konuştu.

“Bu bölge kime satıldı?”
Daha önceki dönemde belediye meclisinde pazaryeri olarak belirlenen bir alanın parselasyon planında yer almadığını dile getiren Güney Mahallesi Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Hüseyin Heptepe ise, “İnsanlar zor koşullar altında çalışarak evlerine ekmek parası götürüyor. Bu proje, bu insanların alın terini hedef alıyor. Arkamda bulunan alanın su deposu olduğunu ve önceki meclis kararlarıyla buranın pazaryeri olmasına karar verildiğini biliyoruz. Ancak parselasyon planında bunun yer almadığını görüyoruz. Bu alan kime satıldı, merak ediyoruz” dedi.

Başdaş: “Konak Belediyesi vatandaşların mallarına göz dikiyor”
Konak Belediyesinin parselasyon projesini, kötü yönetim nedeniyle vatandaşların ödediği bir bedel olarak değerlendiren AK Parti Konak İlçe Başkanı M. Sait Başdaş, “Konak Belediyesi, halkın yararına herhangi bir şey üretmiyor. İlçede bu kadar çok kentsel dönüşüm alanı varken, Güney Mahallesi projesinin gündeme gelmesini yadırgadık. Burası gerçekten bir rant projesine dönüşecektir. Konak Belediyesi burada vatandaşların mülklerine el koyuyor. Eğer bir şirket olsaydı, şu an iflas etmiş durumdaydı ve bu kötü yönetimin faturasını da maalesef vatandaşlar ödüyor” diyerek süreci eleştirdi.