Hatay’da, 25 bin insanın hayatını kaybettiği depremin ardından gassal olarak görev yapanlar, meslekleri itibarıyla en zorlu anları yaşadıklarını paylaştı. İki yıl geçmesine rağmen travmalarını atlatamayan gassallar, cenazeleri teyemmüm abdesti aldırarak defnettiklerini dile getirdiler.
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler, Hatay’da büyük yıkımlara yol açarken, yaklaşık 25 bin kişi yaşamını yitirmişti. Asrın felaketi sırasında gassal olarak çalışanlar, Hatay Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Daire Başkanlığı bünyesinde, son derece zor şartlarda hizmet verdiklerini aktardılar.
Gassal Mehmet Küçük, “2015 yılından beri bu mesleği yapıyorum. 6 Şubat’ta deprem olduğunda çok sayıda cenazemiz oldu. Şehirde su ve elektrik yoktu, bu nedenle cenazelerimize isteyen herkes teyemmüm abdesti alarak işlemlerini gerçekleştirdi. Bu acı günlerin anlatılması zor, kimse bunları yaşamasın. O gün insanlar, yakınlarının cenazelerine dokunmaktan korkuyordu; fakat herkes kendi cenazesini kendisi kaldırıp gömdü” şeklinde konuştu.
Daha önce benzeri bir durumla karşılaşmayan gassal Mevlüt Kısacık, “Bu meslek dışarıdan gözüktüğü kadar basit değil. 6 Şubat gecesi yaşadığımız travma benzeri bir durumu daha önce deneyimlemedik. Normal koşullarda facia yaşamadığımız için cenazeleri hazırlamakta zorlandık, sadece teyemmümle işlemleri yapabildik” ifadelerini kullandı.
Uzun yıllardır gassallık yapan Hacer İnce ise “Yıkayamadığımız ve yalnızca teyemmüm aldırabildiğimiz cenazelerimiz oldu. Glongur bir şehirden geçerken, duygularımız alt üst oldu” diye belirtti.
Hatay Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Daire Başkanı Mustafa Şener, depremzede mezarlıklarına yönelik titiz bir çalışma yürütüldüğünü belirterek, “Ailemden kaybettiğim 16 kişi var; dolayısıyla bu süreç bizim için sürekli hatırlayıcı oldu. Mezarlık alanlarında iki yıl boyunca temizlik ve yenileme çalışmaları yaparak, ziyaret edenlerin huzur içinde anılarını yaşatabilmeleri için özen gösteriyoruz” dedi.